Hlavní obsah

Vítková se utrápila vleže, nakonec zachraňovala body za dvacáté místo

Östersund
Aktualizováno

Z osmého místa na startu se chtěla při nedělní stíhačce Světového poháru zapojit do bojů o pódium, jenže Veronika Vítková tak trochu odpálila své naděje celkem čtyřmi chybami při úvodních dvou ležkách. Nakonec česká biatlonistka ve švédském Östersundu zachránila alespoň body za dvacáté místo. Na prvenství ve sprintu navázala Němka Denise Herrmannová, bývalý běžkyně na lyžích je kometou začátku sezóny.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Veronika Vítková na trati stíhacího závodu v Östersundu.

Článek

Po první střelecké položce si držela Herrmannová vedení s náskokem 18 vteřin na Finku Mäkäräinenovou a Italku Vitozziovou. Elita závodu odstřílela čistě, ale Vítková se dopustila jedné chyby a z trestného kola se vrátila na 12. místě. Ještě hůře si počínala při první ležce druhá Češka na startu Puskarčíková, která nezasáhla dvakrát terč a 300 metrů navíc ji srazilo až na 50. pozici.

Vítr postupně zesiloval, při druhé ležce si s tím poradily čistě ze špičky už jen Herrmannová společně s Francouzkou Braisazovou, jejich pronásledovatelky nabraly téměř minutovou ztrátu. Vítková sice cvakala, aby upravila mířidla, ale první tři rány poslala mimo terč. Znamenalo to propad až na 33. místo. Puskarčíková kroužila na trestném kole jednou, přesto zůstávala mimo bodující čtyřicítku.

Herrmannová výborně běžela, ale po dvou chybách při třetí zastávce na střelnici přišla o vedení, protože Braisazová pálila i vstoje čistě. Němka se vrátila z trestných kol druhá, za sebou měla Norku Olsbuovou a Italku Wiererovou. Vítková s Puskarčíkovou ani třetí položku nedaly čistě, čímž obě Češky mohly zapomenout na zlepšení pořadí.

Poslední střelbu zvládly Braisazová i Herrmannová čistě a na posledních dvou kilometrech to byl čistě na trati souboj mezi nimi, který ale jasně vyzněl pro bývalou německou běžkyni na lyžích. Vítková dala závěrečnou stojku bez chyby, což ji posunulo na hranu druhé desítky. Puskarčíkové ale ani nula při druhé stojce k bodům nepomohla. „Nakonec to Verče vyšlo na solidní porci bodů, ale děsná škoda té její druhé ležky. Musíme si o tom promluvit, protože ty dva cvaky neměly žádný efekt," hodnotil pro Českou televizi trenér Zdeněk Vítek.

„Vůbec nevím, kam ty rány při druhé položce šly, asi to nechtělo úplně cvakat doleva. Teprve po té třetí ráně mimo jsem to přenesla víc doprava a už to fungovalo. Musím poděkovat servisu za hodně dobré lyže, ty mě zachránily, hlavně ve sjezdech jsem na nich dost vydělala," líčila Vítková.

SP biatlonistek v Östersundu - stíhací závod na 10 km
1. Herrmannová (Německo) 30:02,7 (2)
2. Braisazová (Francie) +25,8 (0)
3. Olsbuová (Norsko) +48,0 (2)
4. Vittozziová (Itálie) +1:09,1 (1)
5. Hammerschmidtová (Německo) +1:16,8 (2)
6. Skardinová (Bělorusko) +1:19,6 (0)
7. Mäkäräinenová (Finsko) +1:28,9 (4)
8. Hinzová (Německo) +1:29,1 (1)
---
20. Vítková (ČR) +2:33,5 (5)
45. Puskarčíková (ČR) +3:55,7 (4)
Stav Světového poháru
1. Braisazová (Francie) 142
2. Herrmannová (Německo) 138
3. Skardinová (Bělorusko) 127
4. Solemdalová (Norsko) 119
5. Džimová (Ukrajina) 116
6. Olsbuová (Norsko) 115
---
10. Vítková (ČR) 84
23. Puskarčíková (ČR) 45

Reklama

Související témata: