Hlavní obsah

Konkurence pro Koukalovou a spol.! Stačil rok a půl a z běžkyně na lyžích je biatlonová hvězda

Östersund/Praha

Svou nastydlou kolegyni, hvězdnou Lauru Dahlmeierovou, nahradila dokonale. Německá biatlonistka Denise Herrmannová vyhrála ve švédském Östersundu sprint i stíhací závod a rázem se z ní stala jedna z favoritek olympijských her v Jižní Koreji. Doma už jednu medaili z olympiády má, avšak jako běžkyně na lyžích, když se štafetou v Soči vybojovala bronz.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Denise Herrmannová.

Článek

Biatlonu se Denise Herrmannová věnuje teprve devatenáct měsíců a už patří k největším hvězdám. Německá závodnice minulý týden ve Světovém poháru ve švédském Östersundu překvapila celý svět, ovládla sprint a poté kralovala i ve stíhacím závodě. Donedávna přitom osmadvacetiletá Herrmannová sbírala úspěchy jako běžkyně na lyžích.

V roce 2007 jako osmnáctiletá vybojovala na juniorském světovém šampionátu běžců na lyžích bronzovou medaili, v roce 2010 pak na světovém šampionátu do třiadvaceti let získala ve sprintu stříbro. Další cenný kov přidala z olympiády v Soči, kde se štafetou obsadila třetí místo. Už tehdy ale koketovala i s biatlonem.

Poprvé vzala do ruky malorážku před pěti lety. Tehdy se v Ruhpoldingu sešli běžci na lyžích s biatlonisty a Herrmannové se zeptali, zda si to nechce zkusit. „Připadalo mi to velice fascinující, hned mě to chytlo. Ve třiadvaceti letech jsem ale ještě nebyla připravená na změnu a neměla jsem ani odvahu,“ zavzpomínala Herrmannová na webu welt.de.

Po sezóně 2015/2016, která v běhu na lyžích nedopadla podle jejích představ, se definitivně rozhodla, že přesedlá na biatlon a začala pilně trénovat. Na konci listopadu 2016 vyhrála svůj první závod, když ovládla sprint v IBU Cupu v Norsku. Začátkem prosince si pak premiéru odbyla na Světovém poháru v Poklujce, kde ve sprintu obsadila osmnácté místo.

Kvůli problémům se střelbou však většinu závodů minulé sezóny absolvovala v IBU Cupu. V něm zahájila i letošní ročník. V prvním závodě skončila až na čtyřiačtyřicátém místě, ten druhý už ale vyhrála a zamířila za týmem do Švédska na závody Světového poháru. Po dvou vítězstvích v Östersundu figuruje Herrmannová v průběžném pořadí na druhém místě.

„Je to opravdu neuvěřitelné Vždy jsem snila o vítězství. To, že se mi to podařilo, je úžasné,“ radovala se po pátečním triumfu ve sprintu. „Když ale věříte a každý den tvrdě makáte, pak se to může stát,“ dodala biatlonistka, kterou chválil i trenér německé reprezentace Gerald Hönig. „Je skutečně obdivuhodné, jak rychle se dokázala dostat do světové špičky,“ složil jí poklonu.

Reklama