Hlavní obsah

Změny v biatlonové reprezentaci! Po zklamání ve Švédsku dostanou šanci i jiní

Östersund/Praha

Natěšení fanoušci českého biatlonu museli během úvodní štace Světového poháru ve švédském Östersundu hodně ubrat z vlny optimismu, na niž byli naladěni po předchozích úspěšných sezónách. Dvě umístění do desátého místa a další dvě mezi dvacítkou nejlepších sice není nijak katastrofální bilance, ale očekávání v olympijské sezóně jsou zkrátka vysoká. Reprezentační trenéři budou pro příští zastávku v Hochfilzenu měnit složení týmů.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Biatlonistka Markéta Davidová se vrátí do SP.

Článek

V dějišti MS 2017 budou ženy startovat v šesti, tedy v plném počtu, který si vyjely díky umístění v Poháru národů. I s mladou nadějí a zkušenou závodnicí, která usiluje o start na olympiádě a do SP se vrací po téměř pěti letech. „Počítáme s účastí Markéty Davidové a Veroniky Zvařičové," potvrdil změny šéftrenér Ondřej Rybář pro stránky biatlon.cz.

Zvařičovou v roce 2013 srazilo při tréninku auto, teď je závodnice zase blíže k naplnění snu o olympijském startu. "Naopak Lea Johanidesová zamíří na IBU Cup do švýcarského Lenzerheide," uvedl dále Rybář.

Jeho cílem je mimo jiné najít ideální složení pro nedělní závod štafet. Zároveň je jasné, že ani v Hochfilzenu nebude startovat hlavní hvězda Gabriela Koukalová, kterou trápí bolesti lýtek.

Program SP v Hochfilzenu
8. 12. 2017, 11:30 – sprint mužů, 10 km
8. 12. 2017, 14:15 – sprint žen, 7,5 km
9. 12. 2017, 12:15 – stíhací závod mužů, 12,5 km
9. 12. 2017, 14:45 – stíhací závod žen, 10 km
10. 12. 2017, 11:30 – štafeta mužů, 4x 7,5 km
10. 12. 2017, 14:10 – štafeta žen, 4x 6 km

Změn dozná i kádr mužů. „Jardu Soukupa, který se trápí střelecky, nahradí Adam Václavík. Věřím, že klidnější atmosféra IBU Cupu Jardovi pomůže a on opět dokáže skloubit rychlost střelby s její přesností," pokračoval trenér.

Se Zvařičovou, Davidovou a Václavíkem budou v Hochfilzenu závodit Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Michal Šlesingr, Ondřej Moravec, Michal Krčmář a Tomáš Krupčík.

Program v Hochfilzenu začíná pátečními sprinty, a je otázkou, jak moc se dá na výkonnosti českých reprezentantů do té doby zapracovat. Podle Rybáře ale progres určitě nastat může.

„Myslím, že důležitým faktorem bude jen samotná změna prostředí. Po dlouhých týdnech a krátkých dnech ve Skandinávii se opět vrátíme do střední Evropy. Den se nám prodlouží a věřím, že opět poznáme i jak svítí slunce. Budeme se snažit z každého vytáhnout to, co dělal v létě. Všichni biatlon umí, jen musí zvládnout svůj um prodat," věří šéftrenér.

Zároveň nedostatky v projevu svých svěřenců konkrétně pojmenoval: „Vidíme, že v rychlosti běžecké i střelecké za konkurencí zatím zaostáváme. Na střelbě jsme v létě hodně pracovali a každý jednotlivě udělal v této disciplíně velký kus práce. Střelecký projev v Östersundu proto spíše dávám na vrub nervozitě z premiéry a zní pramenící opatrnosti."

Reklama

Související témata: