Hlavní obsah

Už to není jen výkřik, radovala se Vítková. Hrůza, zlobila se česká naděje, která málem nedojela

Hochfilzen

Útok na první desítku sice nevyšel, ale i tak se česká biatlonistka Veronika Vítková cítila po sobotní stíhačce v Hochfilzenu nadmíru spokojená. V den svých 29. narozenin se jí oproti pátečnímu sprintu podařil posun o osm míst a výsledná jedenáctá příčka pro ni byla druhým nejlepším výsledkem rozbíhající se sezóny. „S celkovým výkonem jsem moc spokojená,“ radovala se.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Česká biatlonistka Markéta Davidová během stíhačky v rakouském Hochfilzenu.

Článek
Fotogalerie

O lepší pozice ji připravily především tři chyby na střelnici. Pouze po první položce vstoje nemusela na trestné kolo. „Ten posun tam byl, a že tam není desítka mi opravdu nevadí," hodnotila své představení na stránkách českého biatlonu.

Zdálo se, že chyba při poslední střelbě ji připravila o naděje na dobré umístění, ale díky skvělému běžeckému výkonu nakonec zaostala za Top 10 jen o šest sekund.

„Mám radost, že jsem ve finišovém kole dokázala předběhnout jak Vanessu Hinzovou z Německa, tak Irenu Varvynecovou z Ukrajiny," těšilo rodačku z Jilemnice, která v závěrečném kole dosáhla na šestý nejrychlejší běžecký čas.

„Musím pochválit servisní tým, lyže jsem měla super a hodně mi pomohli zejména i v kolech, kdy jsem po trati běžela sama," děkovala. A kvitovala fakt, že si na startu sezóny drží solidní a vyrovnanou výkonnost: „To mě hodně těší. Není to jako loni, kdy jsem měla v Östersundu jeden výkřik a pak dlouho, dlouho nic. Věřím, že to tak půjde i dále."

Sedm chyb? To je špatné i mezi juniory

V o dost horším rozpoložení se po závodě nacházela reprezentační kolegyně Markéta Davidová, která se vedle Vítkové jako jediná z Češek do sobotního závodu probojovala. Startovala ze 41. pozice, ale ve stíhačce se propadla o devět pozic zpět.

Dvacetiletá česká naděje se trápila při střelbě, v níž hned sedmkrát zaváhala. „To bylo prostě hrozné. Se sedmi chybami bych se neprosadila ani v juniorské kategorii," zlobila se na sebe.

Přitom na trati si nepočínala vůbec zle. Celkově byl desátá nejrychlejší. „Naštěstí jsem trefila všechny terče v poslední položce, protože nevím, jestli bych jinak byla schopná závod dokončit," ulevilo se jí s tím, že podmínky na zasněžené trati byly velmi náročné.

„Kvůli sněžení byla prošlapaná jen jedna stopa, a tak každé předjíždění stálo hodně sil. Z výsledku jsem sice trochu zklamaná, ale zase mám radost z toho, že jsem stíhačku vůbec mohla jet. Vždyť to pro mě bylo v této sezóně poprvé," dodala.

Reklama

Související témata: