Hlavní obsah

Blýská se na lepší časy? Biatlonistky skončily ve štafetě šesté i přes návštěvu trestného kola

Hochfilzen
Aktualizováno

Fanoušci byli z minulých zim zvyklí pravidelně na stupně vítězů, a tak jim šesté místo štafety biatlonistek při Světového poháru v rakouském Hochfilzenu může připadat málo. Každopádně jde ale o nejlepší český výsledek této sezóny.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Vítězné kvarteto Německa (zleva) Vanessa Hinzová, Franziska Hildebrandová, Maren Hammerschmidtová a Laura Dahlmeierová.

Článek

„Musely jsme jet bez Koukalové, padlo tam i jedno trestné kolo a s ohledem na tohle všechno jsme za konečné umístění docela rádi. Jislová na druhém úseku měla asi nejhorší podmínky na střelnici, takže bych chtěl každou z holek za něco pochválit. Nejvíc asi tu nejmladší Davidovou, která nás vrátila do těch předních pozic," líčil pro Českou televizi trenér Zdeněk Vítek.

Světový pohár v biatlonu v Hochfilzenu:
Štafeta žen na 4 x 6 km

Ženy měly na rozdíl od mužského závodu, který se jel o tři hodiny dřív, přece jen stabilnější vítr na střelnici. Foukalo hodně, ale už nedocházelo k tak silným poryvům. Českou štafetu rozbíhající Eva Puskarčíková sice vstoje musela využití všechny náhradní náboje, ale hrozbu cesty na trestné kolo odvrátila. „Už tam asi počítala andělíčky," připustil Vítek.

„Ke konci už jsem se trochu rozklepala a musela jsem si přidřepnout. Na trati jsem se ale cítila dobře a lyže mi jely naprosto skvěle," libovala si Puskarčíková, která třetím nejlepším běžeckým časem úseku vytáhla štafetu hodně dopředu, takže předávala z pátého místa. V čele jely Němky, s nimiž ale dokázaly držet krok Bělorusky i Ukrajinky.

Jislovou trestné kolo neminulo

Jessica Jislová musela už vleže dvakrát dobíjet, vestoje ji pak trestné kolo neminulo. „Jelo se docela zběsilé tempo, mě to pak při střelbě dohnalo," tvrdila. Na trať se druhá z českého kvarteta vrátila na 9. místě a nakonec předávala až jedenáctá s odstupem půldruhé minuty na dosud vedoucí Ukrajinu. „Hodně mě bolely nohy, ale nechala jsem tam všechno, co ve mně bylo," líčila Jislová. O první místo se přetahovaly Německo s Ukrajinou.

Teprve dvacetiletá Markéta Davidová vyběhla na třetí úsek velmi svižně, navíc zvládla střelbu vleže parádně, všech pět ran poslala do terče. Při stojce pak dobíjela pouze jednou a na posledních dvou kilometrech se ji podařilo vytáhnout Česko na 7. místo. „Řekla jsem si, že mě pět malých černých teček nemůže rozhodit. Střelba se mi povedla a běžecky na víc nebylo," líčila Davidová.

Poslední naděje na stupně vítězů zhatila střelba

Finišmanka Veronika Vítková zvládla první zastávku na střelnici bezchybně, vstoje ale musela dvakrát dobíjet. „Škoda každé rány, která padne vedle, možná se tam mohla zamíchat do boje o medaile," líčil Vítek. „Přesto to byl od Veroniky stabilní výkon, dá se říct, že nalézá závodní pohodu," říkal trenér na adresu dcery svého bratrance trenér.

Vítková dobrým během vydřela šesté místo. „Myslím, že nakonec můžeme být s vystoupením ve štafetě spokojené. Ale já upřímně byla ráda, že jsem se vůbec nějak dostala do cíle, tělo mě ke konci už moc neposlouchalo. Poslední dva kilometry jsem toho měla opravdu už plné zuby," tvrdila do televizní kamery Vítková.

Němky i díky Dahlmeierové mířily na šestým štafetovým prvenstvím v řadě. Stříbrnou pozici uhájila Ukrajina, o bronz finišovalo Rusko proti Francii, pro niž urvala pódium Bescondová. První tři místa kopírovala výsledek letošního MS, které se konalo rovněž v Hochfilzenu.

Světový pohár pokračuje čtvrtečním sprintem žen ve francouzském Annecy.

SP biatlonistek v Hochfilzenu – štafeta žen 4x6 km:
1. Německo (Hinzová, Hildebrandová, Hammerschmidtová, Dahlmeierová) 1:14:36,4 (0 trestných okruhů+9 dobíjení)
2. Ukrajina (Vita Semerenková, Džimová, Valj Semerenková, Pidhrušná) +44,9 (0+5)
3. Francie (Dorinová-Habertová, Aymonierová, Braisazová, Bescondová) +1:04,5 (2+13)
4. Rusko (Slivkovová, Akimovová, Starychová, Jurlovová) +1:09,0 (0+9)
5. Švýcarsko (E. Gasparinová, S. Gasparinová, Häckiová, Cadurischová) +1:25,7 (2+12)
6. Česko (Puskarčíková, Jislová, Davidová, Vítková) +1:34,1 (1+12)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.