Hlavní obsah

Čeští muži po téměř osmi letech nejeli masák, doma triumfoval Fourcade

Aktualizováno

Poprvé od ledna 2010 chyběli v závodě Světového poháru s hromadným startem čeští biatlonisté. Mezi elitní třicítku, pro kterou je masák vyhrazen, se ve francouzském Annecy nikdo z reprezentantů nedostal. Triumf si na domácí půdě užil Martin Fourcade a uhájil žluté číslo pro vedoucího muže seriálu.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Francouzský biatlonista Martin Fourcade.

Článek

Vítěz dvou předchozích závodů Nor J. Boe se hned na úvodní ležce dopustil dvou chyb, naopak jeho největší rivalové Šipulin i M. Fourcade odstříleli čistě a udávali tempo závodu. Po druhé položce čelo doplnili rovněž bezchybní Němci Lesser a Peiffer.

Běžecky spolu drželi všichni krok, při třetí zastávce na střelnici odpadl Peiffer, jenž musel na trestné kolo. Naopak výborným během se dral dopředu J. Boe. Ze stojky odjížděl už čtvrtý, zachytil ho i Rakušan Eder.

Ještě než dojeli biatlonisté k závěrečné střelbě, vyšel domácímu Fourcadeovi nástup a na koberec se tak k radosti diváků postavil s převahou několika sekund. Všech pět ran poslal do terče, což ale dokázali i jeho pronásledovatelé. Francouz sice už podle gesta věřil, že náskok třinácti vteřin pro něj už bude dostatečný, ale zezadu se za ním hnal J. Boe.

Nor ale miláčka domácího publika nedostihl. „Všichni to tady asi Martinovi přáli. Byl to hezký závod, jen mě moc mrzí, že v něm nefiguroval žádný český závodník. Nebral bych to jako národní tragédii. Cítíme, že nás nejvíc tlačí bota ve střelecké části a chci věřit, že v novém roce kluci hlavně na střelnici lépe prodají, co natrénovali," vykládal český šéftrenér Ondřej Rybář.

Světový pohár biatlonistů - 15 km s hromadným startem v Annecy
1. M. Fourcade (Francie) 36:30,3 (0)
2. J. Boe (Norsko) +3,9 (2)
3. Lesser (Německo) +6,2 (0)
4. Šipulin (Rusko) +25,1 (0)
5. Weger (Švýcarsko) +25,8 (1)
6. Peiffer (Německo) +40,5 (1)
Stav Světového poháru (po 8 z 22 závodů)
1. M. Fourcade (Francie) 432
2. J. Boe (Norsko) 412
3. Fak (Slovinsko) 308
4. Schempp (Německo) 273
5. Šipulin (Rusko) 266

Reklama

Související témata: