Hlavní obsah

Trápící se český matador s biatlonisty nepokračuje. Kvůli kolenu to teď na závodění není, tvrdí trenér

Praha

Ženy beze změn, tedy stále bez Gabriely Koukalové, muži nově bez Michala Šlesingra. Ale jinak v početném, dvanáctičlenném zastoupení zamířili čeští biatlonisté do Oberhofu, kde bude od čtvrtka pokračovat Světový pohár čtvrtým dílem. Dočkají se Češi nějakého povzbudivějšího výsledku v závodech prestižního seriálu?

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Biatlonista Michal Šlesingr při Světovém poháru v Östersundu.

Článek

V nominaci žen jsou podobně jako v Annecy před Vánoci Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková a Veronika Zvařičová.

Z mužů budou v Oberhofu připraveni Michal Krčmář, Tomáš Krupčík, Ondřej Moravec, Adam Václavík, Jaroslav Soukup, jemuž se dařilo při domácím poháru, a premiérově i Ondřej Hošek, kterému vyšly předvánoční závody druholigového IBU Cupu v Obertilliachu.

Šlesingr, nejzkušenější z celého týmu, má kvůli dřívějším problémům s kolenem jen trénovat. Před svátky už nenastoupil do stíhačky ve Francii, před tím zaznamenával nevalné výsledky, bodů v seriálu ukořistil nepatrné množství, ale obdobně na tom jsou i další trápící se členové týmu. Podle trenérů se čtyřiatřicetiletý matador do závodů vrátí až o týden později v Ruhpoldingu.

„Už trénuje, koleno vypadá v tuto chvíli v pořádku, ale na závodění to ještě není. Bude se s Michaelem Málkem připravovat v Novém Městě na Moravě," říká pro biatlon.cz šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář.

Muži mohou ve SP závodit pouze s pěti zástupci v závodě, do Durynska jich ale odjelo šest. „Na programu je štafeta, a tak trochu spekulujeme s tím, jak ji postavíme. A chceme hrát s více kartami," nastiňuje dále Rybář, jehož svěřence čeká vedle týmové soutěže i sprint a stíhačka.

Co bude k vidění v Oberhofu:
Čtvrtek
12:30 Sprint žen - 7,5 km
Pátek
14:15 Sprint mužů - 10 km
Sobota
12:15 Stíhací závod žen - 10 km
15:00 Stíhací závod mužů - 12,5 km
Neděle
11.30 štafeta žen - 4x6 km
14:30 Štafeta mužů - 4x7,5 km
Vysílá ČT Sport. On-line reportáže přinese Sport.cz.

Jedinečná příležitost se zčistajasna nabízí Soukupovi i Hoškovi. „Pro oba kluky je to šance, jak se ještě ukázat před olympijskými hrami potažmo před evropským šampionátem," připomíná šéftrenér.

Reprezentanti se během svátků chystali v Novém Městě na Moravě nebo v Jablonci, Moravec trénoval v Hochfilzenu a v Rakousku, přesněji v Seefeldu, byla i Charvátová. V Alpách hledala optimální rozpoložení také Koukalová. Až v půli ledna se má vyjádřit, jak to bude s jejími problematickými lýtky a závoděním v olympijské sezóně.

Náladu v týmu v předešlých dnech mohl zvednout výsledek dvojice Moravec - Puskarčíková při exhibici na stadiónu Schalke v Gelsenkirchenu. Druhým místem tam vyrovnali dosavadní české maximum. „Ukazuje to, že pracujeme dobře," soudí Rybář.

Tento týden pokračuje čtvrtým dílem i béčkový IBU Cup, a to ve slovenském Osrblí. Muži i ženy tam mají jet v sobotu a v neděli dva sprinty.

Reklama

Související témata: