Hlavní obsah

Slibují, že mě v Rusku zastřelí, tvrdí biatlonista. Měl by jít k psychiatrovi, radí legenda

Přiostřuje se. Tedy ve slovních konfrontacích. Švéd Sebastian Samuelsson upozornil na odezvu, kterou zaregistroval na sociálních sítích poté, co se přiřadil k biatlonistům bojkotujícím finále Světového poháru v Ťumeni kvůli ruské dopingové aféře. „Píšou, že mě v Rusku zastřelí, protože jsem špatný člověk a že přejí smrt celé mé rodině,“ vyjádřil se podle zahraničních médií mladý Švéd, olympijský vítěz z Pchjongčchangu. Úspěšná ruská závodnice z dob minulých Anfisa Rezcovová mu poradila, ať se obrátí na psychiatra.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Sebastian Samuelsson na ZOH v Koreji.

Článek

Už dříve oznámili bojkot bojů v Ťumeni čeští a američtí biatlonisté. Samuelsson se připojil později a na jeho rozhodnutí navazují další vyjádření. „Neřekl bych, že se bojím, ale je těžké si představit, že IBU (Mezinárodní biatlonová unie) nebo ruští pořadatelé zaručí bezpečnost, pokud přijedu do Ruska," naznačil Samuelsson, že pociťuje obavy.

Světový pohár v sibiřském středisku vyvrcholí 22. až 25. března. "Země, kde nefungují antidopingové organizace, by neměly hostit mezinárodní závody," uvedl Samuelsson už dříve na twitteru. V Pchjongčchangu se dvacetiletý biatlonista stal středem pozornosti. Podílel se na triumfu švédské štafety a překvapil druhým místem ve stíhacím závodu.

Před Ťumeněm se ještě jede SP v Oslu a právě probíhá sedmý díl seriálu v Kontiolahti, kde je téma bojkotu pořádně žhavé. A nejen tam.

„Samuelsson by se měl obrátit na psychiatra?" vyzvala Švéda na dálku třiapadesátiletá úspěšná biatlonistka a běžkyně na lyžích Rezcovová. Medailové úspěchy na světových kláních brala v obou sportech. Před časem podle dostupných informací připustila, že v její blízkosti se v minulém století objevily nelegální látky. Přichycena při dopingu a potrestána nikdy nebyla.

Opakovaně se zastává současných ruských sportovců.a komentovala také krok mladého Švéda. „Pokud nepřijede, nic se neděje. Kdo asi tak potřebuje, aby ho nějak ohrozil? Našim fanouškům je úplně jedno, jestli tu bude, nebo ne. I bez Samuelssona je dost sportovců," řekla pro ruská média.

Samuelssonova snaha byla opakovaně označena za hrdinství, ale i naivitu. „Ve čtvrté třídě mohou být děti naivní, ale ve dvaceti už je to dospělý člověk," uvedla Rezcovová v souvislosti se Švédem. „Říká, že je ohrožen? Je to směšné! Trochu nemocný chlapík...," pokračovala.

Švéd se mimo jiné také pozastavil nad chováním IBU. „Bohužel si myslím, že je hodně korupce v IBU, jde o peníze a jiné věci, takže se domnívám, že je pro ně důležité udržet tyhlety závody (v Ťumeni)," dodal.

Kolem Ťumeně a sibiřské tečky za SP biatlonistů může být ještě horko.

Reklama

Související témata: