Hlavní obsah

IBU má velkou sílu, posteskl si biatlonista. Nikoho v Rusku startovat nenutíme, namítá norský šéf

Praha

Prezident biatlonové unie IBU Anders Besseberg uvedl před startem finále SP v Ťumeni, že rozhodně nikdo nemohl pociťovat nějaký nátlak ohledně startu na ruské půdě. „Nikdo na závodníky netlačí, aby do Ruska jeli,“ vyjádřil se norský činovník před finále.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Francouz Martin Fourcade do Ruska vyrazil bojovat o první místo v celkové klasifikaci SP.

Článek

„IBU disponuje velkými možnostmi, jak přinutit biatlonisty k tomu, aby startovali v Rusku," uvedl pro norská média Lowell Bailey, jeden z Američanů, kteří bojkotují zítra začínající klání v sibiřské aréně.

Naznačoval, že bojkot by byl výraznější, kdyby se některé země nebály. Na Sibiř nakonec nezamířily týmy USA, Kanady, Ukrajiny a Česka. Individuálně demonstrativní neúčast ohlásili Švéd Sebastian Samuelsson a Slovinec Klemen Bauer.

Bailey připomínal, že bojkotující si mohou ublížit tím, že ztratí umístění a kvóty pro start v příštím ročníku SP. „A kromě toho přijdou o peníze, pokud zůstanou doma. Lidé musí pochopit, že IBU má hodně síly na to, aby závodníky přinutila jet do Ruska," tvrdil Bailey s tím, že IBU nenaslouchá sportovcům a jednotlivým federacím.

„To není pravda," ohradil se Besseberg. „Neexistuje žádný nátlak, tato informace je nepravdivá," citují prezidenta ruská média.

Protestující - nejen z řad těch, kteří sáhli nakonec k bojkotu - naráželi opakovaně na to, že Rusko nesplňuje dopingová pravidla. Vyjádřili obavy o bezpečnost vzorků, které jim v průběhu pobytu v této zemi mohou být odebrány.

Besseberg poskytl osobní záruky

Unie přesto rozhodla, že v Ťumeni i na dalších ruských místech v rámci béčkového IBU Cupu závody v závěru sezóny ponechá. Besseberg uvedl, že toto kolektivní rozhodnutí výkonného výboru považuje za správné.

První místopředseda IBU, Rus Viktor Majgurov, upřesnil, že Besseberg poskytl osobní záruky pro bezpečnost dopingových testů.

„Nebavme se pořád o tom, že celé to naše snažení nebylo vyřízeno v náš prospěch," vyjádřil se Erik Lesser před finále. „Chci být mezi desítkou nejlepších v konečném pořadí a nebudu se sám zbavovat téhle možnosti," přiznal bez obalu německý závodník. Výhrady k pořádání finále SP na Sibiři naznačoval i Francouz Martin Fourcade, odjel tam ovšem proto, že nechce přijít o možnost vyhrát celkovou klasifikaci seriálu.

V Rusku byl v těchto dnech i český B-tým, ovšem jen na IBU Cupu.

Souhlasíte s postojem české biatlonové reprezentace, která bojkotuje finále SP v Rusku?
Ano
39,7 %
Ne
60,3 %
Celkem hlasovalo 36769 čtenářů.

Reklama

Související témata: