Hlavní obsah

Senzace, přepište dějiny. Po tomhle K.O. zní superlativy na českého válečníka MMA

Praha

Jen slova chvály vyslali z Česka do Japonska domácí příznivci MMA. Na historický úspěch Jiřího Procházky se valí superlativy. V neděli vybojoval v organizaci Rizin FF mistrovský pás v polotěžké váze, když ve třetím kole poslal k zemi Američana Muhammeda Lawala. Přesvědčivé K.O. „Přepište dějiny, historický úspěch, klobouk dolů, respekt a Česko je na mapě světového MMA,“ taková přirovnání zazněla od trenérů a bývalých zápasníků pro Sport.cz.

Foto: Archiv: Jíří Procházka

Jiří Denisa Procházka.

Článek

„Jde o historický úspěch českého MMA. Jak říká klasik: Přepište dějiny! Každý by teď Jirku chtěl vidět v UFC, ale pochybuju, že ho tam v následujících dvou, třech zápasech uvidíme. Chce v Japonsku obhajovat, takže jeho následující kroky jsou jasné. Rizin a Japonsko je pro něj ušité na míru. Je tam šťastný a naplňuje svou cestu. Je to reinkarnovaný samuraj," okomentoval úspěch trenér Daniel Barták, který mimo jiné dovedl Viktora Peštu do UFC.

Tam by mohl zavítat i Procházka, už měl i laso z nejprestižnější organizace světa, ale on se nikam netlačí. Jeho naturelu a mysli Japonsko vyhovuje. Bojovník z Jetsaam Gymu Brno nevyhledává mediální přestřelky, které jsou v UFC běžné, Procházka má svoji cestu těla a duše, po které roky jde a přináší mu úspěch. Velký úspěch.

Jiří Denisa Procházka a jeho sedm let v MMAVideo: Sport.cz

V Česku získal titul organizace GCF v roce 2013, slavil pás u nejstarší domácí stáje, která uspořádala už téměř šedesát turnajů. V neděli slavil pod hlavičkou Rizin FF, která je následovníkem proslulé organizace PRIDE.

„Jedná se o historicky největší úspěch českého MMA. Tam, kde Jirka je, je díky své píli, dřině a pokoře. On se posouvá každým dnem, ale kde je jeho strop, nedokážu říct. Jestli se rozhodne pro UFC, nebo zůstane v Rizinu, to je čistě na něm. Za sebe mu přeju, ať je hlavně zdravej a drží se ho sportovní a životní štěstí," nezapomněl dodat Michal Hamršmíd, předseda českého svazu MMA a promotér GCF.

„Soupeř byl velice dobře připravený, byla to taková psychologicko taktická bitva a Jiří měl více ze hry a skončilo to před limitem K.O. Historický první light heavyweight titul Rizinu putuje do České repulbliky a za nás zcela zaslouženě. Děkujeme všem za podporu," vzkazali z Japonska trenéři Martin Karaivanov a Jaroslav Hovězák.

„Klobouk dolů a respekt, je to válečník. Senzaci v podobě zisku mistrovského pásu Rizinu si tady asi nikdo ani nepředstavoval, ale to, co Jirka za tři roky předvedl, je neuvěřitelné. Až na jeden zápas v Rizinu všechny své soupeře porazil před limitem, a ještě k tomu vyhrál pás šampiona. Celý zápas s King Mo dominoval a vyhrál K.O., jedním slovem senzace. Opravdu jsem neočekával, že se ukáže v takové formě, doufám, že další zápas bude s Ryanem Baderem, který je šampionem Bellatoru," přeje si Leo Brichta, jeden z největších talentů českého MMA.

Brichta má kariéru před sebou. V amatérech si odbouchal svoje - 31 výher, 3 porážky a byl třetí na mistrovství světa. Nakoukl už i mezi profesionály, ale zranění ho zbrzdilo. Zápasovou kariéru má za sebou už André Reinders, který se nyní úspěšně věnuje trénování. Michal Martínek, Miloš Petrášek, to jsou namátkou dva bojovníci, kterým pomáhá na výsluní.

„Jirka předvedl koncentrovaný výkon, kdy byl od začátku přesnější v úderech než Mohammed Lawal. Ten však ukázal své zkušenosti, a i on dokázal trefit několik přesných úderů a ve druhém kole jedním z nich dokonce roztrhl obočí Procházky. Ten však neustále tlačil a Lawal se opakovaně neúspěšně pokusil o strh. To ho unavilo natolik, že ve třetím kole už nedokázal reagovat na neustálý tlak Jirky a ten ho doslova rozebral svými údery a vyhrál ve třetím kole technickým K.O. Velké vítězství pro Jirku Procházku a zároveň pro celé české MMA, které se tímto vítězstvím nesmazatelně zapsalo na mapu světového MMA," nechal se slyšet Reinders.

Jen slova chvály má také David Kozma, který je držitelem mistrovského pásu organizace Oktagon MMA a začátkem května vyjede do Ruska, kde bude bojovat pod RCC. "Jirkova výhra je nejvĕtší úspĕch českého MMA. Jsem zvĕdav, jak bude jeho kariéra dál pokračovat. Jestli zůstane v Rizinu, nebo jestli se rozhodne podepsat UFC. Každý by ho tam rád vidĕl zápasit s tĕmi nejlepšími. Jirka je dříč a žije pro tento sport. Cítil jsem, že ten titul jednou mít bude."

Reklama

Související témata: