Hlavní obsah

Box zůstane v programu OH, ale přijdou změny

Výkonná rada Mezinárodního olympijského výboru (MOV) doporučila setrvání boxu v programu olympijských her. Vedení olympijského hnutí nicméně navrhlo, aby byla suspendována zastřešující boxerská organizace AIBA. O doporučeních výkonné rady se bude hlasovat na zasedání MOV v Lausanne, jež se uskuteční 24. až 26. června.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ilustrační snímek.

Článek

Mezinárodní olympijský výbor hrozil amatérské boxerské federaci odebráním práva organizovat kvalifikační turnaje i samotné boje o medaile na OH v Tokiu už několik měsíců. Organizaci kritizoval MOV za špatné hospodaření, personální záležitosti v čele svazu, systém rozhodčích a antidoping.

"Dnešní rozhodnutí jsme udělali v zájmu sportovců a samotného boxu. Chceme zajistit, aby sportovci mohli žít svůj sen a zúčastnit se olympijských her v Tokiu 2020," uvedl po zasedání výkonné rady prezident MOV Thomas Bach. Výkonná rada rozhodla na základě zprávy speciální komise, jež boxerskou asociaci vyšetřovala šest měsíců.

Organizaci kvalifikačních turnajů a olympijské soutěže dostane na starosti komise pod vedením japonského člena MOV Morinariho Watanabeho, jenž je zároveň prezidentem Mezinárodní gymnastické federace. O tom, zda AIBA získá svůj status zpět, se bude jednat znovu až po hrách v Tokiu.

Olympijského turnaje se na základně původního plánu příští rok zúčastní 286 boxerů v osmi mužských a pěti ženských váhových kategoriích. Box patří k nejtradičnějším olympijským sportům, součástí programu je od roku 1904.

Reklama