Hlavní obsah

Snový triumf v kolébce juda! Kurňa, to je radosti, křepčil Krpálek

Tokio
Aktualizováno

Stál s rukou na srdci na nejvyšším stupni, jako čerstvému mistru světa mu hrála česká hymna. Lukáš Krpálek měl pod sebou tři borce, které v průběhu turnaje porazil včetně domácí hvězdy Hisajošiho Harasawy. Přesto mu japonští fanoušci v historické hale Budokan tleskali. „Obrovský sen, neskutečná radost,“ sypal ze sebe český judista.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lukáš Krpálek se raduje z vítězství ve finále s Japoncem Hisajošim Harasawou.

Článek

Už před cestou do Tokia říkal, že medaile odsud budou obzvlášť cenné. Olympijská generálka, navíc v kolébce juda. A šampion z Ria ji zvládl dokonale!

V prvních třech kolech ze sebe vydal víc sil, než čekal. „Ještě je trochu svázaný, nedokázal ze sebe všechno vypustit, jak na něj doléhá očekávání,“ všiml si kouč Petr Lacina.

Foto: Issei Kato, Reuters

Lukáš Krpálek je mistrem světa.

Během tříhodinové pauzy se ale Krpálek nastartoval a ukázal svoji neskutečnou sílu. „V semifinále s Korejcem jsem to konečně prošťouchl. Tam jsem všechno vypustil a od té doby to byl ten starej Krpálek,“ smál se osmadvacetiletý bojovník.

O deset let mladšímu Korejci Kim Min-čongovi vracel porážku z jediné vzájemné bitvy. Drobný, ale o to mohutnější sok dlouho odolával, jenže v prodloužení ho Krpálek dokázal udržet na zemi. „Moc mi nesedí, je nejsilnější z těch, s nimiž jsem se pral. Tenhle kluk má v judu velkou budoucnost,“ vysekl teenagerovi poklonu.

Lukáš Krpálek vybojoval podruhé v kariéře titul mistra světa, ve finále kategorie nad 100 kg porazil Japonce Hisajošiho Harasawu.

Vít Šimánek, <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK</a>

Pak ale přišlo to nejočekávanější vyvrcholení turnaje. Poslední individuální zápas šampionátu, fanoušci natěšení na triumf svého esa Harasawy, stříbrného z Ria. Proti němu stál poprvé v kariéře rodák z Jihlavy, aktuální světová dvojka.

Krpálek v modrém kimonu byl opticky aktivnější, ale už do poloviny zápasu měli oba finalisté dvě napomínání. Třetí by znamenalo porážku.

Zápas opět dospěl do prodloužení, Harasawa toho měl očividně plné zuby. Opakovaně si upravoval kimono, nechal se ošetřovat. „Mě tohle vždycky rozhodí. Když odešel a přišel zpátky, tak na mě vždycky vletěl. Myslím, že zápas mohl být ukončen daleko dřív, kdyby nebyl na domácí půdě. Ale rozumím tomu,“ uznal Krpálek.

Lukáš Krpálek jakoby nevěřil tomu, že vybojoval svůj druhý titul mistra světa.

Issei Kato, <a href="http://www.reuters.com/">Reuters</a>

Marně pak rozhazoval rukama, když mu rozhodčí neuznali jako vítězný povedený chvat. „Myslím, že to posoudili správně. Proto jsem Lukáše spíš uklidňoval, ať se koncentruje," popisoval Lacina.

Judistický maraton trval bez deseti sekund osm minut, když gruzínský rozhodčí gestem ukázal Harasawovi třetí šido za pasivitu. Konec, titul pro Krpálka! Druhý v kariéře, první v nejtěžší váze. „Krásný pocit. Jeden z nejhezčích v kariéře, hned po tom na olympiádě,“ hlásil český kolos, jenž si po triumfu radostně zařval, mával rozjařeným fanouškům, objímal trenéra Lacinu.

„Ty ses tam nějak zapotil,“ dobíral si ho pak kouč, když se potkali v novinářské mixzoně. „Něco jsem tam musel pustit,“ reagoval Krpálek. „Kurňa, to je radosti,“ křičel pak zvesela.

„Pro mě byl tenhle turnaj fakt obrovská motivace. Být mistrem Evropy i světa ve dvou kategoriích, navíc vyhrát tady v Budokanu,“ rozplýval se český šampion v útrobách haly, která hostila judisty při olympiádě v roce 1964 a za rok je uvítá opět.

S Krpálkem v roli úřadujícího mistra světa a zřejmě i s judistickým gigantem Teddym Rinerem, jenž do Tokia nepřicestoval. „Jsem si vědomý, že tu je jeden člověk, kterého jsem zatím neporazil a od roku 2010 neprohrál,“ vyhlíží střet s francouzským esem. „Ale udělám všechno proto, abych i olympijský rok zakončil tím nejkrásnějším kovem,“ slíbil.

Krpálkovy velké zlaté medaile
Olympijské hry
2016 Rio de Janeiro (do 100 kg)
Mistrovství světa
2014 Čeljabinsk (do 100 kg)
2019 Tokio (nad 100 kg)
Mistrovství Evropy
2013 Budapešť (do 100 kg)
2014 Montpellier (do 100 kg)
2018 Tel Aviv (nad 100 kg)

Reklama

Související témata: