Hlavní obsah

Olympiáda je velké lákadlo. Profesionální boxeři změří síly s amatéry

Praha

Historická událost na historickém místě, které je boxerskými zápasy nasáklé už desítky let. V paláci Lucerna vyvrcholí mistrovství České republiky v boxu, kde poměří síly s amatéry i profesionálové. Akce se uskuteční v neděli 3. listopadu, vyřazovací boje vypuknou 31. října.

Foto: www.boxmcr.cz

Finálové boxerské zápasy mistrovství republiky zažije legendární Lucerna.

Článek

V hlavním sále paláce Lucerna se představí dva nejlepší v každé váze. Na finálový galavečer se musí probojovat ve vyřazovacích bojích. Ty proběhnou od 31. října do 2. listopadu v obchodním centru Arkády Pankrác. „Chceme box ukázat široké veřejnosti. Proto na tři dny boxeři a boxerky obsadí obchodní centrum," říká Pavel Hynek, mezinárodní rozhodčí a jeden z organizátorů akce.

Do ringu se má vrátit také těžká váha Ondřej Pála, který boxoval naposledy v roce 2014. Bývalá česká jednička v těžké váze patřila před pěti lety k evropské špičce.

„Zavolal mi Pavel Hynek, který organizuje mistrovství České republiky v boxu. Zažádal o výjimku u federace a budou se moct zúčastnit všichni profíci, což je pecka. Když mi to řekl, v ten moment jsem si řekl, tohle chci. Klidně mě může porazit zkušený amatér, protože zápas na tři kola po třech minutách je sprint, může mě vypinkat. Pokud budu zdravý na podzim mě čeká republika. Musím říct, že mě trénování strašně baví, protože chci, ne, že musím."

V každé váze může na mistrovství republiky startovat až 16 boxerů, což otevírá cestu na šampionát dvojnásobnému počtu závodníků než v loňském roce. Konkurence se zvýší nejen díky počtu účastníků, ale především pak možností startu profesionálů. Mezinárodní olympijský výbor potvrdil, že na hrách v Tokiu budou moci boxovat i profesionálové. To otevřelo možnost startu profesionálů i na českém šampionátu, který tak bude vlastně první oficiální konfrontací českého profesionálního a olympijského boxu.

Foto: www.boxmcr.cz

Adam Kolařík v duelu s Dominikem Musilem.

„Na začátku jsme se trochu báli, že profíci nebudou chtít riskovat své jméno s mladými nadějemi českého boxu a o účast nebudou mít zájem. To se ale nepotvrdilo. Královská váha, tedy supertíha mluví za vše. Do olympijského ringu se vrátí největší jména českého profiboxu. Nejlepší profiboxeři těžké váhy Ondřej Pála, Dominik Musil, Pavel Šour a Tomáš Šálek potvrdili účast a připojí se tedy mezi profíky, kteří změří své síly dle olympijských pravidel s nejlepšími amatéry. V Lucerně se tak rozhodne o neoddiskutovatelném králi supertěžké váhy napříč českými organizacemi," řekl také Hynek.

Šour kraluje těžké profesionální váze od roku 2017. Před odchodem k profesionálům získal čtyři amatérské tituly a byl členem českého národního týmu. „Mistrovství České republiky v olympijském boxu 2019 bude mít obrovské kouzlo. Účast přislíbili všichni těžcí kluci, kteří v minulosti prokázali, že umí boxovat. Ten, kdo toto mistrovství vyhraje, bude opravdovým českým šampionem," nechal se slyšet Šour, aktuální držitel pásu České unie boxerů profesionálů.

„Před čtyřiceti lety by asi nikoho z nás nenapadlo, že ve stejném ringu budou bojovat o mistrovské tituly ženy. Doba se ale změnila a ženský box udělal ohromný pokrok. V současnosti naše ženská reprezentace sbírá úspěchy i na mezinárodní scéně a vozí více medailí než naši muži," okomentoval úroveň ženského boxu zase Svatopluk Žáček, prezident České boxerské asociace a bývalý několikanásobný mistr České republiky.

Foto: www.boxmcr.cz

Do bojů zasáhne také česká reprezentantka Martina Schmoranzová (v bílém).

Reklama