Hlavní obsah

Životní rozhodnutí. Odmítl olympijské hry, spal v karavanu, aby prožil svůj sen

Praha

Věk je jen číslo. Ano, někdy to opravdu platí. Dánský sběrač medailí ze světových šampionátů přehodil sportovní výhybku a vydal se bojovat o slávu na jiné koleji. A vybral správně. Mark Madsen slavil na olympiádě v Riu stříbro v řecko-římském zápase. Pak řekl definitivně ne. Se 177 centimetry a 77 kily se opřel do MMA a v sobotu bude v Kodani bojovat pod nejvěhlasnější značkou tohoto sportu. Střihne si fight v UFC. Premiéra v pětatřiceti letech!

Foto: Facebook: Mark O. Madsen

Mark O. Madsen, uspěje při premiéře v UFC?

Článek

Madsen byl první dánský zápasník, který získal medaili na olympijských hrách od roku 1948, měl přehršel důvodů zůstat u svého wrestlingu. Úspěchy má, doma mu visí pět medailí z mistrovství světa.

Jenže on se rozhodl pro změnu. V roce 2013 a 2014 si vyzkoušel MMA zápasy, poté si dal čtyři roky pauzu, získal v zápase na MS stříbro, bronz a na olympiádě přidal další druhé místo. V roce 2020 mohl pod pěti kruhy opět bojovat, ale dánská sportovní hvězda dala přednost UFC před návratem na olympijské hry. Risk? Životní rozhodnutí.

Od loňského roku stihl šest MMA zápasů, celkem jich má osm, všechny vyhrál, pětkrát v prvním kole. Za pár hodin si v pětatřiceti letech odbude premiéru mezi elitou. S tímto datumem narození v občance nevídané. Navíc doma, vše se mu sešlo, hraje do karet.

„Vím, že můj věk je vyšší, než tomu bylo v době, kdy jsem začal zápasit, ale mým cílem od začátku bylo probojovat se do UFC. Moje žena a já jsme přestali pracovat, abychom toto zvládli. Posledních 18 měsíců jsem cestoval čtyřikrát až pětkrát týdně, spal jsem v karavanu," popsal dánský zápasník pro server ESPN část své cesty.

V srpnu zažil velký den, organizace UFC s ním podepsala smlouvu. V sobotu bude bojovat s Danilom Belluardem. Ital je o deset let mladší a má skóre 12 výher a 4 porážky.

Od roku 2011 soutěžilo v UFC šest dánských bojovníků. „Mark je hvězdou, je uznávaným sportovcem. On skočil do MMA a opravdu pomohl rozšířit scénu MMA v Dánsku," okomentoval Madsena bývalý zápasník MMA Martin Kampmann, Dán, který ukončil kariéru před šesti lety a v UFC stihl 17 zápasů!

Madsenova cesta v UFC započne v sobotu, přesto už teď je vítězem. Před lety měl v hlavě odvážný sen, který se mu splnil. Nyní si užívá okamžiky, pozornost, která je pro většinu nedosažitelná. Otázkou je, kam až může dojít. „Podpis s UFC je v mém sportovním životě nejpříjemnějším okamžikem. Ještě víc než získat stříbrnou medaili," přiznal Dán.

Stříbro slavil čtyřikrát na mistrovství světa, jednou na olympiádě. UFC je víc, má zlatý odstín.

Reklama

Související témata: