Hlavní obsah

Kladno slavilo titul mistryně světa a rychlá K.O. Fanoušci zažili i nečekanou show v kazajce

lik, jabSport.cz
Aktualizováno

Stále je neporažena, navíc je mistryní světa. Česká boxerka Fabiana Bytyqi v sobotu obhájila světový titul organizace WBC v lehké minimuší váze, když porazila v Kladně 3:0 na body Anu Arrazolaovou. Po výhře se hned těšila na sladkou odměnu, pro donuty má prostě slabost. Její trenér Lukáš Konečný slavil jinak, dal si pivo. Deset kol dalo zabrat všem.

Boxerka Fabiana Bytyqi obhájila titul mistryně světa organizace WBC v lehké minimuší vázeVideo: Sport.cz

 
Článek

Třiadvacetiletá Bytyqi má za sebou v profesionálním ringu 16 zápasů a ještě neprohrála. V dubnu v Ústí nad Labem uhájila pás šampionky, když zápas s Maríou Soledad Vargasovou skončil nerozhodně. Teď se proti ní postavila další Mexičanka, o 16 let starší a mnohem zkušenější soupeřka, ta má po Kladnu na kontě už 45 duelů mezi šestnácti provazy. Tentokrát si domů přibalila porážku, podle rozhodčích vyhrála Bytyqi na body 97:93, 96:94, 96:94.

Při posledním duelu večera to chvílemi v hale vypadalo jako při mexickém fotbalovém utkání, trenér soupeřky připomínal komentátora přenosu. S přibývajícími koly přidali na hlasitosti i fanoušci, kteří se dočkali rozuzlení před třiadvacátou hodinou. „Znovu, všechno, víc," prožíval zápas Konečný, trenér Bytyqi. Po verdiktu mohl být klidnější, šampionkou zůstala jeho boxerka.

Jak je na tom Karlos Vémola po operaci? Rameno bude v pořádku, až zase budu mlátit do pytle a do lidí.Video: Sport.cz

Naplnit v současné chvíli v Česku halu na box, není snadné. I když se v Kladně bojovalo o světový titul, do sportovní haly přišlo více než tisíc diváků, vyprodáno nebylo. Fanoušky bojových umění chvílemi více zajímal zápasník MMA Karlos Vémola, který usedl v první řadě. Když se procházel po hale, stále se s ním chtěli příznivci boxu fotit. Na jeho fotku si počkala i Bytyqi, která se s ním nechala zvěčnit ještě před svým zápasem.

Celkem boxerský galavečer nabídl devět duelů. A byl to večer modrých rohů. Boxeři z těchto rohů slavili osmkrát.

První hlasitější odezvu z hlediště si připsal čtvrtý zápas, ve kterém jasně zvítězil Robert Racz, se kterým si Pawel Martinyuk nevěděl rady. Polák byl dvakrát počítán, dvakrát mu rozhodčí odečetl bod, přesto vydržel celých šest kol a prohrál na body.

Rychlovka Tomáše Šálka. Polského soupeře poslal třikrát k zemiVideo: Sport.cz

V těžké váze se předvedla česká naděje, jedenadvacetiletý Tomáš Šálek. Do duelu šel s bilancí deseti výher a jedné porážky. Proti němu se postavil Sebastian Hladun z Polska. Šálkův trenér a organizátor akce Lukáš Konečný přiznal, že toho o soupeři moc nevěděli.

Před zápasem Šálek rozdával úsměvy mezi fanoušky, při nástupu do ringu předvedl jinou vizáž. Absolutní soustředění. „Nechtěj zabíjet, odskoč, nebuď u něj, odstup a boxuj," upozorňoval Konečný z rohu.

Už v prvním kole byl Polák dvakrát počítán, když schytal na spodek, po další výměně rozhodčí duel ukončil, Hladun skončil opět na kolenou. Až po vyhlášení Šálek nasadil zase úsměv, práci měl za sebou.

Efektní nástup se vyplatil. Marek Andrýsek přišel jako Hannibal Lecter a vyhrál titul v superstřední váze.Video: Sport.cz

Marek Andrýsek a Stanislav Eschner bojovali o pás českého šampiona v superstřední váze. Brněnský Andrýsek zvolil netradiční nástup, šel svázán v kazajce a vedli ho dva zřízenci. Samozřejmě šlo o nadsázku a upoutání pozornosti, což se mu povedlo. To hlavní ale bylo před ním, titulový duel na deset kol.

Andrýsek měl v prvních kolech navrch, byl přesnější a tvrdší, takže Eschner měl po šesti minutách výrazně nateklé pravé oko. Postupem času se třicetiletý boxer z Ústí nad Labem stával vyrovnanějším soupeřem.

Titul nakonec přesto získal čtyřiadvacetiletý sok, který dostál své přezdívce Železná čelist. Pás si musel ale vybojovat v třicetiminutové řežbě. Držák Eschner vše vydržel, ale na mladšího, přesnějšího a lépe se pohybujícího soka tentokrát nestačil.

Karel Hořejšek dal pořádnou nakládačku Josefu Obešlovi. Bylo z toho K.O. ve druhém kole.Video: Sport.cz

Po konci došlo i na společné objetí, ale oba zažívali absolutně odlišné pocity. Štěstí a pás kolem pasu měl Andrýsek. Smutek a počechraný obličej si odnesl Eschner.

Dlouho se nezdrželi v ringu Karel Hořejšek a Josef Obešlo. Ten ve druhém kole poznal konec, když byl nejprve počítán, následně další údery neustál a skončil na podlaze. Domácí mohli slavit, kladenský boxer zvítězil.

Reklama

Související témata: