Hlavní obsah

Konec trans genocidy! Bojovnice vyhrála svůj MMA debut. Je tohle fér?

Téma transsexuálních osob v profesionálním sportu rezonuje v poslední době ve společnosti více než kdy jindy. Po olympijských hrách, kde se o historický zápis postarala vzpěračka Laurel Hubbardová, se o další rozruch zasloužila bojovnice MMA Alana McLaughlinová, která v osmatřiceti letech vyhrála svůj debutový zápas v předkole Combate Global v Miami na Floridě a stala se druhou trans ženou, která se představila v USA v soutěži MMA.

Foto: Instagram @combateglobal

Alana McLaughlinová (vpravo) zvítězila ve svém debutu v MMA

Článek

Letošní olympijské hry v Tokiu byly výjimečné hned díky několika událostem. Jednou z nich byla i první účast transsexuální sportovkyně na hrách. Stala se jí vzpěračka z Nového Zélandu Hubbardová, která soutěžila v kategorii do 87 kg. Řada sportovců i fanoušků se proti tomuto kroku bouřila, ale trans sportovců stále přibývá.

V Tokiu Hubbardová, která ve své soutěži pohořela, nebyla sama, startovat mohla i BMX jezdkyně Chelsea Wolfeová, anebo nebinární fotbalista/ka Quinn, který/á vyhrál/a s ženským fotbalovým týmem zlatou medaili.

Zápasnice McLaghlinová s přezdívkou Lady Feral si před pár dny zažila svůj debut v MMA proti na první pohled menší Celine Provostové, která jako jedna z mála neměla problém nastoupit proti transgenderové sportovkyni. „Byla to noční můra," řekla McLaughlinová o shánění soupeřky.

Foto: Instagram @combateglobal

Alana McLaughlinová soupeřku ve druhém kole uškrtila

McLaughlinová chce navázat na první trans zápasnici ve smíšených bojových uměních Fallon Foxovou, která bojovala naposledy v roce 2014. V zápase s Provostovou se vítězstvím postarala minimálně o to, že se opět rozvíří vody ohledně tématu transsexuálních sportovců v profesionálním sportu. Na vyhlášení vítězky zápasu si oblékla triko s nápisem "Konec trans genocidy."

Alana McLaughlinová několik let jako muž působila v armádě, absolvovala dokonce misi v Afghánistánu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Alana McLaughlin (@lady_feral)

Řada lidí, kteří jsou proti účasti přeoperovaných mužů v ženských kategoriích, poukazuje na rozdíl ve vývoji muže a ženy, zvlášť na rozdílnou tělesnou konstituci.

A co vy, jste proti účasti transgender sportovců v klasických kategoriích?
Ano, měli by mít speciální kategorii.
98,4 %
Ne, mohou startovat s ostatními muži a ženami.
1,6 %
Celkem hlasovalo 10507 čtenářů.

Reklama

Související témata: