Hlavní obsah

Závod jachet do Hobartu rozhodly minuty, vyhrála Investec Loyal

Pouhé tři minuty rozhodly o vítězi tradičního závodu plachetnic ze Sydney do Hobartu. Do tasmánského přístavu ve středu jako první doplula třicetimetrová australská maxijachta Investec Loyal s kapitánem Anthonym Bellem, která těsně porazila favorizovanou a dlouho vedoucí loď Wild Oats XI. Ta v předchozích šesti letech triumfovala pětkrát a při prvním vítězství v roce 2005 dosáhla rekordního času.

Článek

Naposledy byl podobně vyrovnaný souboj k vidění před čtrnácti lety. Nejdramatičtější v celé sedmašedesátileté historii závodu byl dojezd v roce 1982: tehdy dokonce vítězná loď Condor of Bermuda zdolala Apollo o pouhých sedm sekund.

Krátce po dojezdu podala posádka Wild Oats XI protest. Podle ní soupeři z Investec Loyal požádali pilota novinářského vrtulníku, aby jejich loď špehoval a podával jim informace, což by podle pravidel byla nedovolená pomoc. Jury o protestu rozhodne ve čtvrtek.

Loni dojela Investec Loyal do cíle v tasmánské metropoli druhá se ztrátou více než tří a půl hodiny za vítěznou Wild Oats XI.  Nejrychlejší z 88 startujících lodí letos strávily na moři dva dny a šest hodin. Poslední z plachetnic by měla po více než tisícikilometrové plavbě do Hobartu dorazit až 3. ledna.

Reklama