Hlavní obsah

Majitelé klubů NFL se s hráči dohodli na nové kolektivní smlouvě

New York

Majitelé klubů zámořské ligy amerického fotbalu NFL se ve středu dohodli s hráči na prodloužení kolektivní smlouvy o šest let. Po několikatýdenním vypjatém vyjednávání tak zažehnali hrozbu zmatků v nejoblíbenější a nejvýnosnější sportovní lize v USA. Přesné podmínky kontraktu zatím nejsou známy, hráči by ale měli získat větší podíl na výdělcích klubů.

Článek

Podle informací médií přijali majitelé klubů poslední návrh hráčské unie poměrem hlasů 30:2. Proti byli podle televize ESPN jen zástupci Buffala a Cincinnati. "Tahle dohoda není o tom, že jeden vyhrál a druhý prohrál. Je to o tom, co je nejlepší pro hráče, majitele i fanoušky NFL," řekl výkonný ředitel hráčské asociace NFL Gene Upshaw.

Hráči si v nové kolektivní smlouvě chtěli vymoci více peněz. V roce 1992 se s majiteli dohodli na systému platových stropů a podílu na výdělcích, tato původní smlouva byla v pozdějších letech několikrát prodloužena.

Tentokrát ale hráči chtěli do kontraktu prosadit, aby se jejich podíly nepočítaly jen ze zisků z prodeje televizních práv a vstupenek, ale ze všech výdělků, do nichž patří například i výnosný prodej suvenýrů.

Reklama