Hlavní obsah

Historický počin! Thomas se stal prvním cyklistou ve žlutém dresu, jenž vyhrál na Alpe d´Huez

Aktualizováno

Jedna z klíčových etap pro konečné pořadí čekala cyklisty na Tour de France. Po 175 kilometrech a třech stoupání nejvyšší kategorie včetně toho závěrečného do slavného lyžařského střediska Alpe d'Huez, projel cílem jako první Geraint Thomas ze stáje Sky, který o svém prvenství rozhodl díky nástupu necelých 200 metrů před koncem. Britský jezdec vyhrál druhou etapu v řadě a navýšil svůj náskok v čele průběžného pořadí.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Geraint Thomas ze Sky v cíli 12. etapy Tour de France.

Článek
Fotogalerie

Thomas v závěrečném stoupání nejprve spolu s dalšími favority - týmovým kolegou a čtyřnásobným vítězem Chrisem Froomem, Romainem Bardetem a Tomem Dumoulinem - vymazali náskok Steven Kruijswijka, který jel dlouho v samostatném úniku.

Zhruba 200 metrů před cílem pak Thomas nastoupil a když na jeho útok nikdo nedokázal zareagovat, dojel si pro třetí úspěch na Tour v kariéře a navíc jako první jezdec ve žlutém ovládl etapu s cílem v Alpe d'Huez. Druhý skončil s odstupem dvou sekund Dumoulin, třetí Bardet byl o další vteřinu pomalejší stejně jako čtvrtý Froome.

V průběžném pořadí tak Thomas, který se do žlutého oblékl po vítězství ve středeční horské etapě, navýšil náskok před Froomem na minutu a 39 sekund. Třetí Dumoulin zaostává o minutu a 50 sekund. Čtvrtý je Vincenzo Nibali, který asi čtyři kilometry před cílem upadl a ztrácí dvě minuty a 37 sekund.

Náročná etapa se třemi vrcholy nejvyšší kategorie si vybrala daň v podobně odstoupení řady spurtérů. V průběh dne skončili mimo jiné Dylan Groenewegen a Fernando Gaviria, kteří si na letošní Tour připsali po dvou triumfech, vzdali i Andre Greipel a Rick Zabel. Na startu také kvůli zranění z předchozí etapy chyběl druhý jezdec loňského ročníku Rigoberto Urán.

Cyklistický závod Tour de France - 12. etapa (Bourg-Saint-Maurice Les Arcs - Alpe d'Huez, 175,5 km):
1. Thomas (Brit./Sky) 5:18:37,
2. Dumoulin (Niz./Sunweb) -2,
3. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -3,
4. Froome (Brit./Sky) -4,
5. Landa (Šp./Movistar) -7,
6. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo),
7. Nibali (It./Bahrajn-Merida) oba -13,
8. Fuglsang (Dán./Astana) -42,
9. Quintana (Kol./Movistar) -47,
10. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -53.
Průběžné pořadí:
1. Thomas 49:24:43,
2. Froome -1:39,
3. Dumoulin -1:50,
4. Nibali -2:37,
5. Roglič -2:46,
6. Bardet -3:07,
7. Landa -3:13,
8. Kruijswijk -3:43,
9. Quintana -4:13,
10. Martin (It./SAE Team Emirates) -5:11.

Reklama