Hlavní obsah

Kolem Flander vyhrál italský outsider Bettiol

Oudenaarde

Slavnou belgickou klasiku Kolem Flander vyhrál nečekaně italský cyklista Alberto Bettiol a v 25 letech oslavil premiérové vítězství mezi profesionály. Zdeněk Štybar, jenž patřil k hlavním favoritům, ztratil kontakt s čelem pelotonu zhruba 25 kilometrů před cílem. Krátce předtím zachytil dva nástupy.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Slavnou belgickou klasiku Kolem Flander vyhrál nečekaně italský cyklista Alberto Bettiol.

Článek

Štybar prožívá zatím nejlepší sezonu na silnici. V březnu trojnásobný mistr světa v cyklokrosu vyhrál dvě klasiky Omloop Het Nieuwsblad a Grand Prix E3 v Harelbeke, při 103. ročníku Flander mu však dnes došly síly a při stoupání na Kruisberg odpadl z čela.

Energií naopak čišel Bettiol, člen týmu Education First. Při zdolávání kostek na předposlední kopec Kwaremont zaútočil, brzy měl náskok 20 sekund a dovezl je po krátké sólojízdě až do cíle. Po 270 kilometrech z Antverp do Oudenaarde slavil v slzách životní úspěch.

"Nemůžu tomu pořád uvěřit. Na (závěrečném stoupání) Paterbergu jsem se vyčerpal a těch zbývajících 14 kilometrů bylo nejtěžších v mém životě," řekl Bettiol.

Druhý skončil Štybarův dánský kolega z Quick Stepu Kasper Asgreen, za ním dovezl do cíle první větší skupinku Nor Alexander Kristoff. Štybar obsadil 36. místo, v cíli měl ztrátu dvou minut a 20 sekund.

Závod brzy skončil pro loňského vítěze Nikiho Terpstru. Nizozemský cyklista měl tvrdý pád zhruba na 110. kilometru, na chvíli ztratil vědomí a s otřesem mozku byl odvezen do nemocnice.

Klasika Kolem Flander byla druhým monumentem sezony, další čeká cyklisty už za týden, kdy se pojede Paříž-Roubaix. Terpstra na něm bude chybět.

Reklama