Hlavní obsah

Izagirre si v poslední etapě zajistil doma v Baskicku vítězství

Eibar
Aktualizováno

Španělský cyklista Ion Izagirre si v poslední šesté etapě zajistil celkové vítězství na závodě WorldTour Kolem Baskicka. Dosavadní lídr Emanuel Buchmann z Německa neodolal tlaku soupeřů a klesl na třetí místo.

Foto: Sport.cz

Ilustrační snímek.

Článek

Poslední 118,2 km dlouhou etapu na kopcovité trati kolem Eibaru vyhrál Brit Adam Yates. S odstupem sekundy za cyklistou týmu Mitchelton-Scott dojeli do cíle Ir Daniel Martin, Dán Jakob Fuglsang a dosud průběžně druhý Izagirre.

Třicetiletý Bask se tak po třetích místech z let 2015, 2017 a 2018 dočkal prvního celkového triumfu na závodu v rodném regionu. Na druhém místě skončil s odstupem 29 sekund Martin, třetí byl nakonec o další dvě sekundy zpět Buchmann.

Ten původně ztratil i stupně vítězů, neboť spolu s několika dalšími cyklisty pár set metrů před cílem špatně odbočil a návratem na správnou trasu ztratil čas. Do cíle tak dojel 1:36 sekundy za Yatesem a v celkové klasifikaci klesl na čtvrtou pozici.

Komisaři však po přezkoumání situace uznali, že Buchmannovu skupinu navedli na špatnou odbočku organizátoři, a vrátili jim 12 sekund. Němec tak uhájil pódium o pět sekund před Izagirreho týmovým kolegou z Astany Fuglsangem, jenž byl po dojezdu ještě místo něj na slavnostním vyhlášení.

Tým Bora-hansgrohe nicméně ztratil v poslední den závodu žlutý trikot, jenž mu patřil od vítězství Němce Maximiliana Schachmanna v úvodní časovce. Schachmann vyhrál ještě další dvě etapy a v pátek předal vedení Buchmannovi, v závěrečné etapě ale jezdci německé stáje na své největší rivaly nestačili.

Cyklistický závod Kolem Baskicka (WorldTour) - závěrečná 6. etapa (118,2 km):
1. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) 2:59:46
2. Martin (Ir./SAE Team Emirates)
3. Fuglsang (Dán./Astana)
4. I. Izagirre (Šp./Astana) všichni -1
5. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -27
6. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -1:24
Konečné pořadí:
1. I. Izagirre 19:24:09
2. Martin -29
3. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -31
4. Fuglsang -36
5. A. Yates -51
6. Pogačar -1:56

Reklama