Hlavní obsah

Chytli jsme ránu, dostali se na dno, ale nejhorší by bylo panikařit, říká Kreuziger

Radek MalinaSport.czPrávo

Daleko k ideálu má zatím probíhající sezona v podání cyklistického týmu Dimension Data, jehož dres od ledna obléká i Roman Kreuziger. Jediné vítězství řadí tým na chvost žebříčku formací patřících mezi profesionální elitu. Dvaatřicetiletý český závodník upínal pozornost v první polovině sezony ke klasikám v Ardenách. Jenže těžký pád při Valonském šípu přinesl místo radosti bolest.

Foto: imago sportfotodienst/Fotoreporter Sirotti Stefano,via www.imago-images.de, ČTK

Roman Kreuziger před startem Valonského šípu.

Článek

V dosavadním průběhu sezony tým Dimension Data vybojoval jen dvě vítězství, jedno druhé a jedno třetí místo. Panuje ve stáji velké rozčarování?

Zatím dominují Quick Step, Astana a Bora. Ostatní týmy trošku bojují. V úvodu jara jsme měli smůlu, když někteří kluci onemocněli, absolvovali přesto závody a nemoc se rozšířila mezi ostatní. Velká část týmu se položila, což určitě nepomohlo.

Projevuje se fakt, že během zimní přestávky doznal tým velkých personálních změn?

Určitě. Je potřeba najít stejnou notu. I to může být jeden z faktorů, proč jsme jaro úplně nechytli, jak všichni očekávali. Ale k tomu, aby se člověk odrazil, občas není špatné chytit ránu a dostat se na úplné dno. Nicméně určitě nemůžeme být výsledkově spokojení.

Po třech etapových závodech proložených startem na Strade Bianche jste absolvoval Milán-San Remo a následně čtyři ardenské klasiky. Jak jste spokojený?

Byl jsem připravený. Ale je třeba přijmout i faktory, které mohou konečný výsledek ovlivnit. V mém případě pád při Valonském šípu. Spadl jsem v rychlosti pětapadesát kilometrů v hodině. Mám pochroumané rameno, ale do týdne bych měl být zpět v plném tréninku.

I přes vážné zranění jste nakonec nastoupil v neděli na start klasiky Lutych-Bastogne-Lutych. Přiblížíte podobu léčby během tří dnů?

Všechna vyšetření ukázala, že nic zlomeného nemám. Vzdát a odjet domů jsem nechtěl. Šlo o hodně intenzivní dny, protože jsem strávil hodinu na masáži, hodinu u fyzioterapeuta, do toho byl v pátek hodně intenzivní trénink. Doufal jsem, že bude solidní počasí. Jenže jsme jeli několik hodin v dešti při teplotě přes pět stupňů, což se negativně projevilo. Tělo prostě tři kopce před cílem řeklo ne.

Foto: Getty Sports

Roman Kreuziger při časovce v závodě Kolem Valencie.

Spadnul jste v okamžiku, kdy jste jel na čele skupiny. Co se vlastně přihodilo?

Nikdy jsem nic podobného nezažil. Danou pasáží jsme v předchozím kole projížděli větší rychlostí a všechno proběhlo bez újmy. Tentokrát se z pravé strany přihnal silný vítr a zvednul mi přední kolo. Stává se to výjimečně. Navíc nejsem úplně nejlehčí závodník.

Dopřejete si nyní kvůli léčbě volno?

Poletím do tepla, což by mělo hojení urychlit. Budu se samozřejmě věnovat předepsaným cvičením, postupně snad bude možné přidávat zátěž. Půjde o pět šest dnů. Od pondělí mám připravenou rehabilitaci v Česku, další týden se pak přesunu k tréninku do Itálie. S trenérem projedeme horské etapy Tour, abych věděl, co nás čeká. Následně se budu chystat na Gardě, v červnu bych měl podle plánu absolvovat etapák Kolem Švýcarska.

Vstoupíte do další fáze sezony ještě více motivovaný s ohledem na dosavadní výsledky?

Určitě. Nic jiného nám nezbývá. Myslím, že všichni v týmu jsou ve skvělé kondici. Ale jaro nám prostě uteklo. Nejhorší by bylo, kdybychom začali panikařit. Každý ví, co v zimě dělal nebo nedělal, takže věřím, že se všechno obrátí k lepšímu.

Reklama