Hlavní obsah

Obětuje se pro Supermana! Jen mě znervózňuje koleno, říká Čech, který má přispět k velké výhře

Praha

Hektické dny prožil krátce před startem italského Gira cyklista Jan Hirt, jeden ze dvou českých závodníků v pelotonu úvodní Grand Tour sezony. Po finiši nedělního závodu Kolem Romandie vyrazil v pondělí za rodinou do Brna a ve středu už nabral směr Boloňa, kde v sobotu odstartuje 102. ročník bitvy o růžový trikot. „Sice šlo jen o den a půl, ale chtěl jsem pozdravit rodinu," říká osmadvacetiletý člen týmu Astana.

Foto: Profimedia.cz

Český cyklista Jan Hirt.

Článek

Zvažoval jste po závodu Kolem Romandie přesun přímo do Itálie? Nechtěl jste zvolit danou variantu kvůli úspoře sil?

Možná by bylo lepší domů nejezdit. Člověk stejně jen přijede, přebalí kufry, a ještě má stres z cestování. Ale byl jsem dlouho pryč a chtěl jsem se vidět s rodinou. Čas s blízkými určitým způsobem dodá energii. Sice jsem musel oba dny na kolo, ale jen na dvě hodinky. A šlo o lehké projetí. Teď už stejně nic natrénovat nelze.

Během jara jste jel čtyři etapová klání a zejména při závodě Kolem Alp jste oslnil skvělými výsledky, v jedné z etap jste finišoval druhý a celkově dojel sedmý. Jak jste s výsledky spokojený?

Po Emirátech jsem dlouho nezávodil, protože jsem měl potíže s kolenem. Vynechal jsem Katalánsko a dal si do programu Kolem Alp, následně Kolem Romandie. Chtěl jsem mít v nohách závodní kilometry, protože jsem nevěděl, jak na tom budu po dlouhé pauze. V Alpách se mi od druhé etapy jelo skvěle. Já se cítil super už v tréninku, ale závod je přeci jen jiný. Se silami jsem na tom byl skutečně dobře. Dokonce už jsem ani nechtěl jet Romandii. Ale tým už neměl moc variant, koho na závod nominovat místo mě.

Giro pojedete potřetí v řadě. Dokážete porovnat nynější formu s výkonností z předešlých sezon?

Cítím se ve formě. Dokonce si říkám, že by možná bylo lepší, aby přišla až později. Když vezmu výkon ve wattech, tak jsem určitě na vyšší úrovni než v loňském roce před startem Gira. Ale člověk stejně nikdy neví, jak se vše vyvrbí. Když jsem jel v Itálii poprvé ještě v barvách CCC v roce 2017, tak moje forma byla zpočátku vlažnější a vrchol jsem měl v druhé polovině. Minulý rok už v barvách Astany to bylo naopak. Uvidím, jaká bude skutečnost.

Trable s kolenem už definitivně zmizely?

Pořád to cítím. Úpon není stoprocentní. A upřímně, trošku mě to znervózňuje.

Jde o důsledek velkého tréninkového zatížení? Nebo jste měl pád?

Kdepak, žádný úraz. Po závodě v Emirátech se mi někde zatoulala kola. Týden jsem trénoval na bratrově stroji. A malinká změna pozice na kole se promítla takhle negativně. Tým mě dokonce nechtěl pustit do závodů, aby se můj stav nezhoršil. Bál jsem se, abych nepřišel o start na Giru. Pořád nemám ideální pocit. Jet mohu, ale jsem zvědavý, co se mnou udělají tři týdny extrémního zatížení.

Při Giru budete jedním z dvorních domestiků Kolumbijce Miguela Ángela Lópeze, který v minulém roce skončil třetí na Giru i Vueltě. Během jara jste po jeho boku prožil hodně času. Jak je nachystaný?

Byli jsme společně asi měsíc na tréninkovém kempu v Kolumbii, kde jsme absolvovali i etapák. Patří mezi tři největší favority na vítězství. Ve srovnání s loňskem je silnější, vyzrálejší. Ze všech Grand Tour je Giro nejvíc šité pro klasické vrchaře. Ale je otázka, jak vlastně budou rozhodující etapy vypadat. Miguel si byl projíždět klíčové úseky a na Gavii či Mortirolu je ještě tolik sněhu, že se trasa ani nedá projet.

Předpověď počasí zatím není příznivá. Patří López do kategorie závodníků, které déšť a zima demoralizuje?

Asi každý v pelotonu závodí nejraději za slunce v krátkém dresu i krátkých kalhotách. Když se závodník ráno probudí, vidí dešťové mraky a tuší, že pojede celý den ve vodě, nepřidá to. Půlka pelotonu je psychicky nalomená. Ale druhá půlka se těší, protože ví, že řada soupeřů je demoralizovaná. Jde o nastavení hlavy. A Miguel určitě patří do skupiny jezdců, jemuž špatné podmínky neubírají na výkonnosti.

Kdo bude podle největším soupeřem vašeho lídra v bitvě o celkové vítězství?

Určitě Dumoulin, který před dvěma lety Giro vyhrál a minulý rok byl druhý. V kopcích dokáže držet krok s vrchaři a má skvělou časovku. Na domácí půdě bude skvělý Nibali, jenž je silný v kopcích a má stabilně vysokou výkonnost v časovce. A skvělou formu v posledních týdnech má Roglič. Nevyzpytatelný bude i Movistar, v jehož dresu jsou velice silní Landa a Carapaz.

V Kolumbii s doprovodem policie
"S Miguelem Lópezem, naším lídrem, jsem během jara prožil hodně času, protože jsme se společně chystali v jeho rodné zemi. Trénink v Kolumbii mě nadchnul. Byl jsem tam měsíc. Ve vysoké nadmořské výšce, což zlepšuje i krevní obraz. Člověku se pak lépe dýchá, když jede v nížinách. Šlo o super zkušenost. Bylo nás šest z týmu, který nám vše zařídil.
Při každém tréninku nás doprovázely dvě policejní motorky. Policisté pomalu zastavovali provoz, když jsme projížděli nějakým městečkem. Měli jsme vážně dokonalé podmínky pro přípravu.
Současně jsem měl šanci poznat i nadšení Kolumbijců pro cyklistiku. Myslím, že v zemi jde o sport číslo jedna. Kdekoliv jsme projížděli, všude Miguela poznávali a křičeli na něj jeho přezdívkou Superman. Je v zemi neuvěřitelně populární.
Super je navíc počasí, protože i ve třech tisících metrech nad mořem jsme jezdili v krátkém dresu a kraťasech. Prostě super kemp po všech směrech, což vysoce převyšuje fakt, že člověk prožije dva dny na cestě.

Zatímco právě Movistar tvrdí, že nebude mít jediného lídra, v případě vaší Astany je vše směřováno k úspěchu Lópeze. Máte však připravený záložní plán pro případ, že by se zranil nebo nabral z rozličných důvodů ztrátu?

Všichni se zcela obětujeme pro Miguela. Jsme přesvědčení, že může vyhrát. Vážně obrovsky vyspěl. Máme i další vynikající kluky schopné jet na pořadí jako Izaguirre či Bilbao, ale platí, že absolutní prioritou je triumf Lópeze.

Jak se smiřujete s faktem, že pojedete jen v roli domestika?

Někdo by takovou roli nesnesl. Já si uvědomuji, že nejsem schopný na Grand Tour udělat pódium tudíž respektuji týmovou hierarchii. Osobní ambice jdou absolutně stranou. Teoreticky bych mohl jen na etapové vítězství z nějakého úniku. Ale loňský rok při Giru ani Vueltě taková konstelace nenastala. Vlastně je to možné jen v okamžiku, že bychom přišli o naději na stupně vítězů v celkovém pořadí.

JAN HIRT
Osmadvacetiletý rodák z Třebíče závodí druhým rokem za tým Astana. Letos jej čeká čtvrtá Grand Tour kariéry. V roce 2017 dokončil ještě v barvách CCC Polsat Giro d´Italia na 12. místě a získal tak místo v týmu World Tour z Kazachstánu.

Reklama

Související témata: