Hlavní obsah

Fenomén ze skokaných můstků drtí všechny soupeře a doufá, že skvostnou sérii udrží

Praha

Dva bývalí šampioni Gira patří mezi hlavní adepty na uvolněný trůn úvodní cyklistické Grand Tour sezony, která odstartuje v sobotu v Boloni. Domácí žralok z Messiny Vincenzo Nibali z formace Bahrajn Merida sní o třetím vítězství, nizozemský univerzál Tom Dumoulin ze sestavy Sunweb doufá v druhý triumf. Loňský šampion Chris Froome ve startovní listině chybí, protože dal přednost útoku na pátý triumf z Tour de France. Kdo může uvažovat o útoku na trofej z Giro ´d Italia 2019 zvanou Infinito?

Foto: Sport.cz

Vincenzo Nibali slaví triumf v klasice Kolem Lombardie.

Článek

Okruh hlavních adeptů se zúžil na pět jmen poté, co Kolumbijec Egan Bernal z týmu Ineos (Sky) při jednom z posledních tréninků upadl na vlhké vozovce a zlomil si klíční kost. Nominovat některého z velikánů ve službách britského týmu jako Froome či Thomas bylo nemožné. A tak se stáj postaví na start s osmi mladíky, jejichž průměrný věk je pětadvacet let a jedním z lídrů na celkové pořadí bude jednadvacetiletý Rus Pavel Sivakov...

Snít o zisku Maglia Rosa pro vítěze celkového pořadí mohou Zakarin, (Kaťuša-Alpecin), Majka (Bora-Hanshgrohe), Landa (Movistar) či Bauke Molema (Trek-Segafredo). Pět hlavních adeptů na triumf z Gira je však následujících...

Miguel Ángel López Moreno (č. 31), Kolumbie, Astana

Pětadvacetiletý Kolumbijec se chystá na pátou Grand Tour. Při loňském debutu na Giru bral třetí místo, sezonu pak vyšperkoval další bronzovou pozicí z Vuelty. Letos vyhrál Kolem Kolumbie a Kolem Katalánska. V kopcích by měl být muž, jenž bude spoléhat i na služby Jana Hirta, nezastavitelný. Jenže v časovkách zaostává. Navíc v minulé sezoně často zmatkoval při pohybu v pelotonu. „Ale obrovsky vyspěl, je mnohem silnější," tvrdí Jan Hirt o zřejmě největším favoritovi.

Vincenzo Nibali (č. 41), Itálie, Bahrajn Merida

Čtyřiatřicetiletý matador při nedávném představení Kolem Alp ukázal obrovské odhodlání, byť se musel spokojit s třetí příčkou. V příští sezoně bude závodit za Trek-Segafredo a se současným „chlebodárcem" se hodlá rozloučit velkým výsledkem. Giro ovládl v letech 2013 a 2016, na vrchol v podobě Grand Tour se umí skvěle připravit a načasovat formu.

Primož Roglič (č. 171), Slovinsko, Jumbo-Visma

Prožívá ohromující sezonu. Ovládl všechny závody, do nichž nastoupil: dominoval bitvě Kolem Spojených Arabských Emirátů, přemožitele nenašel na Tirreno-Adriatico ani Kolem Romandie. Jenže pro bývalého skokana na lyžích půjde o první Grand Tour v pozici lídra. Je však silný v kopcích a má skvělou časovku, což potvrdil při jediném startu na Giru v roce 2016, kdy dokázal vyhrát čtyřicet kilometrů dlouhý boj s chronometrem.

Simon Yates (č. 131), Velké Británie, Michelton-Scott

Během minulého ročníku Gira nastoupil v růžovém trikotu lídra do třinácti etap, tři z nich vyhrál. Jenže pak přišel výstup na Colle delle Finestre, kde Chris Froome zběsilým útokem zničil vítězné sny Yatese, který ztratil jednadvacet pozic. „Mám v Itálii nedodělanou práci. Na rtech mi ulpěla pachuť, které se hodlám letos zbavit," pronesl šestadvacetiletý borec chystající se na osmou Grand Tour. V minulém roce si spravil chuť triumfem při Vueltě. Už nepředváděl bláznivé útoky, nehonil každou bonifikační vteřinu. Vše podřídil triumfu. A stejným způsobem hodlá uzmout Trofeo Infinito...

Tom Dumoulin (č. 191), Nizozemsko, Sunweb

Bravurně zvládá dlouhé etapy, nedělají mu problém kopce a je mimořádně silný v časovkách. I proto se rozhodl změnit plány a upřednostnil před Tour de France bitvy v Itálii, kde organizátoři do programu zařadili hned třikrát bitvu proti chronometru. V nynější sezoně má minimum startů. Absolvoval etapové bitvy v Emirátech a následně Tirreno-Adriatico. Pak ještě klasiky Milán-San Remo a Lutych-Bastogne-Lutych. Jinak nic. Tudíž jeho forma je zahalena tajemstvím. Proti úspěchu Dumoulina hovoří slabší tým. Pokud ovšem uplatní sílu ve třech časovkách, velmi pravděpodobně si vystačí i bez mimořádné podpory, kterou disponují jeho hlavní soupeři.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články