Hlavní obsah

Zkrvavený a v bolestech finišoval bývalý šampion. Sen o bájném double skončil ve škarpě

Frascati/Praha

Z levého kolena mu crčela krev, kůži na levé ruce měl od zápěstí až k loktu sedřenou. Pohromou skončila čtvrtá etapa slavného cyklistického závodu Giro d´Italia pro Toma Dumoulina, nizozemského závodníka týmu Sunweb, patřícího mezi hlavní favority úvodní Grand Tour sezony. Vítěz z roku 2017 se do cíle sice dostal, naděje na celkové vítězství ale zhasly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zkrvavený nizozemský cyklista Tom Dumoulin v cíli 4. etapy závodu Giro d´Italia.Video: sntv

 
Článek

„Je to těžká rána. Přijeli jsme vyhrát Giro, ale po čtyřech etapách jsme čtyři minuty od lídra. Jsme rozladění. Možná se pokusíme vybojovat stupně vítězů. Ale musíme počkat, zda bude Tom vůbec schopen pokračovat," uvedl Michiel Elijzen, trenér Dumoulina v týmu Sunweb.

Osmadvacetiletý rodák z Maastrichtu chtěl letos původně zaměřit veškerou pozornost k Tour de France. Když ale viděl složení etap Gira, vyhlásil útok na bájné double v podobě triumfu z Grand Tour v průběhu května na Apeninském poloostrově a červencové Tour de France. Nahrávala mu vidina tří těžkých časovek v programu Gira, kde měl získat potřebný čas k druhému triumfu na Grand Tour v kariéře.

Foto: Alessandro Di Meo, ČTK/AP

Detail krvavého zranění Toma Dumoulina.

Jenže úterní etapa sny nizozemského borce rozmetala. Jedenáct kilometrů před cílem došlo v hlavním poli k prvnímu pádu, ale dotkl se jen závodníků v druhé polovině pelotonu. Když z etapy zbývalo jen šest kilometrů, přišel další karambol. A postihl favority. Do škarpy letěl Dumolin, další borci pro celkové pořadí zůstali zablokovaní za hromadou těl (na videu v čase 1:03 - 1:17).

Rogličovi, lídrovi v růžovém, se podařilo prosmýknout a finišoval šestý. „Všichni se tlačili na špici, bylo to strašně nervózní, obrovský zmatek. Ani pořádně nevím, jak se vše odehrálo. Měl jsem kliku. A také vděčím parťákům z týmu, kteří mě drželi na úplné špici, tudíž jsem se vyhnul pohromě," lebedil si Primož Roglič z formace Jumbo-Visma.

Většina favoritů na celkové pořadí ztratila. López (Astana), Majka (Bora-hansgrohe), Mollema (Trek), Yates (Mitchelton-Scott) či Nabali (Bahrajn) dorazili až ve třetí skupině s mankem šestnácti vteřin na Rogliče.

Nejhůře však dopadl Dumoulin. Ze škarpy se těžko zvedal. Nasedl na kolo, po chvilce však zastavil u krajnice. Nakonec ale pokračoval. Do cíle jej doslova dostrkala pětice týmových kolegů. Ztratil čtyři minuty a čtyři vteřiny. V celkovém pořadí je šestapadesátý a na Rogliče ztrácí čtyři minuty a třicet vteřin. Při cestě do týmového autobusu měl Dumoulin problémy ohnout levé koleno. Záhy mířil nizozemský závodník do nemocnice na rentgen. Zda se postaví na start středeční páté etapy bylo nejasné.

Reklama

Související témata: