Hlavní obsah

Mysleli jsme si, že je mrtvý, závodník podal děsivé svědectví o nehodě Frooma

Saint-Étienne/Praha

Svědek děsivé nehody promluvil a popsal okamžik, kdy britský cyklista Chrise Froome ve středu během prohlídky trasy při sjezdu na Critériu du Dauphiné ve vysoké rychlosti narazil do zdi. Z jeho popisu události pro server cyclingnews mrazí v zádech. Závodník si bezprostředně po nehodě myslel, že je Brit mrtvý. Froome při incidentu utrpěl mnohačetné zlomeniny a podstoupil osmihodinovou operaci. Nyní zůstává na jednotce intenzivní péče v St. Étienne, ale jeho stav se lepší a komunikuje s okolím.

Foto: Sport.cz

Zraněný cyklista Chris Froome už je po operaci.

Článek

K nehodě došlo během prohlídky trasy před středeční časovkou na Critériu du Dauphiné. Čtyřiatřicetiletý cyklista ztratil kontrolu nad svým kolem, když se během sjezdu pustil řídítek, aby se vysmrkal. V rychlosti přesahující 50 km/h narazil do zdi domu a utrpěl několik zlomenin a vnitřních zranění, včetně otevřené zlomeniny stehenní kosti, fraktury kyčle, loktu a zlomenin několika žeber.

„Je hrozné vidět něco takového na vlastní oči," promluvil pro server Cyclingnews.com irský cyklista Daniel Martin, který v osudný okamžik projížděl trať za Froomem ve stájovém voze společně s bývalým jezdcem Neilem Stephensem.

„Zastavili jsme a vylezli. Dobrých dvacet sekund jsme stáli jako opaření a nebyli schopni ze sebe vydat ani hlásku," pokračoval Ir. „Zůstali jsme u auta a ptali jsme se, jestli můžeme nějak pomoci. Mysleli jsme si, že to bude mnohem horší. Říkal jsem si, že je určitě mrtvý. Vidět takovou nehodu opravdu není příjemné," pokračoval Martin.

„Viděli jsme, jak narazil do zdi. Bylo to v plné rychlosti. Znovu se potom soustředit na závodění bylo skoro nemožné. Přemýšlel jsem o tom celou noc. Neustále mám tu scénu před očima a pořád si to přehrávám v hlavě. Je to velmi nepříjemné," dodal irský cyklista.

Šéfchirurg nemocnice v St. Étienne Remi Philippot odhadl délku pauzy na šest měsíců, ale upozornil, že údaj je hodně orientační. "U takového zranění si nemůžete být jisti. Možná bude potřebovat ještě něco jiného, možná nebude rehabilitace probíhat tak, jak bychom chtěli," řekl Philippot BBC. "Chris se hned ptal, kdy zas bude jezdit. Profesionální sportovci jsou psychicky silní a chtějí vyhrávat, ale musím ho trochu brzdit, protože kost potřebuje minimálně dva měsíce na uzdravení. Musíme být trpěliví," dodal.

Čtyřnásobný vítěz Tour de France Froome chtěl letos zaútočit na svůj pátý triumf na nejslavnějším závodě. Kvůli přípravě na Tour vynechal letošní Giro. Froome vyhrál Tour de France v letech 2013, 2015, 2016 a 2017. Loni se rodák z Nairobi musel spokojit s třetím místem za krajanem a týmovým kolegou Geraintem Thomasem a Nizozemcem Tomem Dumoulinem.

Reklama

Související témata: