Hlavní obsah

Detaily z Froomeovy operace: Obrovská ztráta krve a boj o život. Přežil jsem jen díky štěstí, říká jezdec

Zlomená stehenní kost, kyčel, loket, žebra a řada vnitřních zranění. Děsivý pád cyklistické superstar Chrise Froomea během středeční prohlídky trati před časovkou na Critériu du Dauphiné, kdy v téměř šedesátikilometrové rychlosti narazil do zdi, se bez nadsázky proměnil v boj o život. Britský cyklista však po mnohahodinové operaci v St. Étienne svůj nejdůležitější boj vyhrál. "Přežil jsem jen díky lékařům a velkému štěstí," přiznala legenda.

Foto: Sport.cz

Chris Froome na jednotce intenzivní péče

Článek

Minimálně půl roku. Tak dlouho si čtyřiatřicetiletý cyklista počká, než znovu bude moci usednout na kolo. To teď ale Chrise Froomea trápí asi nejméně. Během náročné operace se totiž podle informací britských médií octil blízko smrti.

Kromě rozsáhlých zranění byla nejzásadnějším problémem obrovská ztráta krve. Dle nejnovějších zpráv bojovali lékaři o život čtyřnásobného vítěze Tour de France na jednotce intenzivní péče více než šest hodin.

Rodák z keňského Nairobi se k nejhoršímu okamžiku své kariéry mohl poprvé vyjádřit až nyní. "Přežil jsem jen díky velikému štěstí a především neuvěřitelné péči doktora Richarda Ushera a jeho týmu. Že tady stále jsem, je jejich zásluha a také lidí, kteří se o mě starali bezprostředně po nehodě," říkal Froome.

Foto: Profimedia.cz

Chris Froome byl bezprostředně po nehodě operován

"Je to pro mě hrozně těžké období. Ale ta podpora, které se mi dostává ze všech stran, je úžasná, něco takového jsem nečekal," říkala britská superstar.

Foto: Sport.cz

Chris Froome měl při svém děsivém pádu i velké štěstí | K nehodě se pro italská média vyjádřil i chirurg Giorgio Gresta. "Důvodem, proč je Chris stále na jednotce intenzivní péče, je fakt, že ztratil velké množství krve. V tuto chvíli už není v bezprostředním ohrožení života, jeho stav je stabilizovaný," uvedl lékař.

"Jakmile to bude možné, bude převezen na normální oddělení. Jak dlouho bude trvat rehabilitace, záleží na celé řadě okolností. Jde samozřejmě i o jeho vůli a motivaci se vrátit, ale odhaduji to na minimálně šest měsíců," dodal doktor Gresta.

Reklama

Související témata: