Hlavní obsah

Hirt byl ve Švýcarsku opět s nejlepšími, pátý v královské etapě

St. Gotthard

Český cyklista Jan Hirt skončil pátý v královské sedmé etapě závodu Kolem Švýcarska a stejné místo mu patří i celkově. Pro vítězství si dojel Kolumbijec Egan Bernal, jenž tak zvýšil svůj náskok v čele průběžného pořadí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kolumbijský cyklista Egan Bernal ve společnosti sličných hostesek.Video: sntv

 
Článek

Hirt po čtvrtečním čtvrtém místě znovu potvrdil, že si do Švýcarska přivezl dobrou formu z Gira d'Italia, kde byl před měsícem druhý v jedné z nejtěžších etap. Páteční 216,6 km dlouhá etapa vrcholila více než dvanáctikilometrovým stoupáním nejvyšší kategorie do průsmyku St. Gotthard a český jezdec týmu Astana se v něm držel s nejlepšími.

Konkurenci neměl dvaadvacetiletý Bernal, jenž se od soupeřů odpoutal zhruba dva kilometry před finišem a dojel si osamoceně pro vítězství. S odstupem 23 sekund dorazila do cíle dvojice z týmu Bahrajn-Merida Domenico Pozzovivo z Itálie a Rohan Dennis z Austrálie.

Hirt byl o dalších 11 sekund zpět v tříčlenné skupince s Rakušanem Patrickem Konradem a Belgičanem Tiesjem Benootem.

"Byla to dlouhá a těžká etapa, ale celkově jsem se cítil během dne dobře. Při útoku Bernala jsem ztratil, ale postupně se mi podařilo vrátit, umazával jsem sekundy a dojížděl jednoho soupeře za druhým. Ano, sice to bylo další umístění v Top 10, ale myslím, že jsem mohl dnes dokázat víc," uvedl na týmovém webu Hirt, jenž plánoval dobře zregenerovat na sobotní časovku. "A uvidíme, jestli v neděli dokážu předvést něco dalšího," řekl k závěrečné etapě.

V průběžném pořadí vede Bernal před Dennisem už o 41 sekund. Mistr světa v časovce ale bude mít šanci svou ztrátu snížit v jízdě proti chronometru na 19,2 km v Gomsu. Třetí je s odstupem 1:13 Konrad, na něhož Hirt ztrácí jen šest sekund. O dvě sekundy je před českým vrchařem ještě Pozzovivo, který ho odsunul ze čtvrté pozice, jež mu patřila po čtvrtku.

Druhý český cyklista v závodě Roman Kreuziger dojel v pátek na 24. pozici, která mu patří i celkově.

Bernal se svými výkony ve Švýcarsku pasoval do role jednoho z favoritů blížící se 106. Tour de France. Letošní vítěz březnového závodu Paříž-Nice je zároveň velkou nadějí smůlou provázeného týmu Ineos, jehož hlavní hvězda Chris Froome je po hrozivém pádu z minulého týdne vyřazena do konce sezony. Bývalý tým Sky navíc ztratil ve Švýcarsku loňského šampiona Tour Gerainta Thomase, jenž musel po úterním pádu ze závodu odstoupit.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska (WorldTour):
7. etapa (216,6 km):
1. Bernal (Kol./Ineos) 5:37:40
2. Pozzovivo (It./Bahrajn-Merida)
3. Dennis (Austr./Bahrajn-Merida) oba -23
4. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe)
5. Hirt (ČR/Astana)
6. Benoot (Belg./Lotto-Soudal) všichni -34,
...24. Kreuziger (ČR/Dimension Data) -3:59.
Průběžné pořadí:
1. Bernal 24:17:48
2. Dennis -41
3. Konrad -1:13
4. Pozzovivo -1:17
5. Hirt
6. Benoot oba -1:19,
...24. Kreuziger -6:19.

Reklama

Související témata: