Hlavní obsah

Generálku na Tour ve Švýcarsku vyhrál Bernal, Hirt byl pátý

Ulrichen

Kolumbijský cyklista Egan Bernal vyhrál generálku na Tour de France Kolem Švýcarska. Český vrchař Jan Hirt obsadil páté místo a připsal si nejlepší výsledek v celkovém pořadí na závodech WorldTour.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Egan Bernal na trati cyklistického závodu Kolem Švýcarska.Video: sntv

 
Článek

Dvaadvacetiletý Bernal si v závěrečné deváté etapě s třemi náročnými stoupáními o délce 101,5 km kolem Ulrichenu pohlídal svého největšího soupeře Rohana Dennise. S Australanem dojeli na druhém a třetím místě 1:02 minuty za vítězem etapy Hughem Carthym z Británie. Celkově Bernal porazil mistra světa v časovce o 19 sekund.

Hirt dnes dokončil etapu jako desátý ve skupince s odstupem 2:15 za Carthym, jenž jel v samostatném úniku zhruba 100 kilometrů.

"Měli jsme plán, tým mi hodně pomáhal a já dal maximum do útoku na (posledním stoupání) na Furkpassu. Byl to dobrý pokus, ale nakonec jsem byl dostižen. Později jsem se pokusil následovat Dennise a Bernala, ale nevyšlo to. Jinak jsem ale se závodem spokojený i s formou, kterou jsem si udržel po Giru d'Italia," uvedl na webu svého týmu Astana Hirt, jenž byl v Itálii mimo jiné druhý v jedné z nejnáročnějších horských etap.

Foto: Urs Flueeler, ČTK/AP

Kolumbijský cyklista Egan Bernal s trofejí pro vítěze závodu Kolem Švýcarska.

Ve Švýcarsku si připsal tři umístění v Top 10. Na celkově třetího Patricka Konrada z Rakouska ztratil Hirt devět sekund, čtvrtý byl Belgičan Tiesj Benoot.

Bernal by se na Tour mohl stát trumfem smůlou pronásledované stáje Ineos. Přejmenovaný tým Sky přišel minulý týden o těžce zraněného Chrise Frooma a nejistá situace je také u obhájce loňského vítězství Gerainta Thomase, jenž ve Švýcarsku po pádu odstoupil. V jeden rok vyhrál Kolem Švýcarska a Tour de France pouze legendární Eddy Merckx v roce 1974.

Mladý Kolumbijec je nicméně připraven dát své služby k dispozici Thomasovi. "Tady se to změnilo, když upadl. Pak jsem byl kapitánem já. Na Tour bude naším lídrem Geraint. Zkusím mu pomoct, nemám s tím problém. Je mi teprve dvaadvacet, čeká na mě ještě hodně Tour," řekl Bernal, jenž už letos na jaře vyhrál závod Paříž-Nice.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska (WorldTour) - 9. etapa (101,5 km):
1. Carthy (Brit./EF Education First)3:01:49
2. Dennis (Austr./Bahrajn-Merida)
3. Bernal (Kol./Ineos) oba-1:02
4. Frank (Švýc./AG2R La Mondiale)
5. Špilak (Slovin./Kaťuša-Alpecin)oba -1:52
6. Betancur (Kol./Movistar)
...10. Hirt (ČR/Astana)oba -2:15.
30. Kreuziger (ČR/Dimension Data)-7:05
Konečné pořadí:
1. Bernal27:43:10
2. Dennis-19
3. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe)-3:04
4. Benoot (Belg./Lotto-Soudal)-3:12
5. Hirt-3:13
6. Špilak-3:48.
...22. Kreuziger-13:32

Reklama

Související témata: