Hlavní obsah

Bárta si dojel na Evropských hrách pro časovkářský bronz

Minsk

Cyklista Jan Bárta získal na Evropských hrách v Minsku bronzovou medaili v časovce. Jakub Otruba dojel na trati dlouhé 28,6 kilometru na osmém místě, vyhrál domácí Bělorus Vasil Kirijenko. Česká výprava tak má na kontě již sedm medailí stejně jako při premiéře Evropských her před čtyřmi roky v Baku.

Foto: Sport.cz

Jan Bárta na trati prologu

Článek

Čtyřiatřicetiletý Bárta, pětinásobný český mistr v časovce a sedmý muž z této disciplíny na MS 2012, ztratil na Kirijenka 37 sekund. Od stříbrného Portugalce Nelsona Oliveiry ho dělilo devět vteřin, čtvrtého Ryana Mullena z Irska za sebou naopak jezdec stáje Elkov-Author nechal o necelou sekundu.

Sedmatřicetiletý Kirijenko vyhrál časovku i před čtyřmi lety v Baku, z téhož roku má rovněž titul mistra světa. Bárta byl sice na úvodním mezičasu na devátém kilometru o sedm sekund lepší a vedl, ale nasazené tempo neudržel. Těsný souboj o bronz s Mullenem nicméně nakonec zvládl.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jan Bárta (@janbartaofficial),Čen 25, 2019 v 6:01 PDT

"Znal jsem mezičasy Kirijenka a snažil jsem se jet podle toho. Ze začátku jsem se snažil jet rychle, ale nepřepálit. Letos mi ale chybí dlouhé časovky a musel jsem trošku zpomalit. Možná jsem mohl začít trochu pomaleji, ale třetí místo je dobré. Placka se počítá," usmíval se Bárta v cíli. Těsný odstup za sebou moc neřešil. "Ani nevím, že je čtvrtý za mnou o sekundu. Ono je to ale nakonec stejně jedno," podotkl.

Zkušený cyklista patří mezi kvalitní časovkáře, na medaili proto pomýšlel již před startem. "Koukal jsem na startovní listinu, ale snažil jsem se to vytěsnit a soustředit se na časovku," řekl Bárta. "Úspěch z Minsku řadím hodně vysoko. Jsem několikanásobný mistr republiky, ale tohle je větší závod. A přece jen mám medaili. Na světě jsem byl sedmý, což je hezké, ale bez medaile. S tou je to něco jiného, speciálního," dodal.

Evropské sportovní hry v Minsku:
Badminton:
Muži:
Čtyřhra - skupina C:
Kaisti, Larkimo (Fin.) - Janáček, Švejda (ČR) 2:0 (20, 12).
Ženy:
Dvouhra - skupina B:.
Tomalová (ČR) - Popeová (Lot.) 2:0 (15, 6)
Smíšená čtyřhra, skupina A
Burkartová, Schaller (Švýc.) - Bášová, Bitman (ČR) 2:1 (-16, 19, 16).
Silniční cyklistika:
Muži:
Časovka (28,6 km):
1. Kirijenko (Běl.) 33:03
2. Oliveira (Portug.) -28
3. Bárta (ČR) -37,
...8. Otruba (ČR) -1:43.
Ženy:
Časovka (28,6 km):
1. Reusserová (Švýc.) 36:17
2. Blaaková (Niz.) -1:15
3. Simmondsová (Brit.) -1:27
...23. Nosková (ČR) -4:45
24. Machačová (ČR) -4:51.
Sportovní střelba:
Smíšená družstva:
50 m malorážka vleže:
1. Christenová, Lochbihler (Švýc.) 209,5
2. Peerová, Pickl (Rak.) 206,6
3. Choroševová, Grigorjan (Rus.)
...v kvalifikaci
23. Mazurová, Nepejchal (ČR)
25. Brabcová, Nymburský (ČR)

Reklama

Související témata: