Hlavní obsah

Úspěch na Evropských hrách řadím vysoko, řekl bronzový Bárta

Minsk/Praha

Zřejmě nejvýraznější úspěch v kariéře si dnes v Minsku připsal český cyklista Jan Bárta. V časovce na Evropských hrách skončil třetí a poté řekl, že si toho cení možná víc než sedmého místa na mistrovství světa v roce 2012.

Foto: Václav Pancer/ČOV, ČTK

Jan Bárta s bronzovou medailí v časovcen a Evropských hrách.

Článek

"Tento úspěch řadím hodně vysoko. Jsem několikanásobný mistr republiky, ale tohle je větší závod. Na světě jsem byl sedmý, což je hezké, ale bez medaile. S tou je to něco jiného, speciálního," řekl Bárta novinářům v Bělorusku.

Čtyřiatřicetiletý český reprezentant startoval až jako třetí od konce, takže měl dobrý přehled o tom, jak jedou hlavní soupeři. "Znal jsem mezičasy Kirijenka a snažil jsem se jet podle toho. Ze začátku rychle, ale nepřepálit. Letos mi ale trošku chybí dlouhé časovky a musel jsem trošku zpomalit. Možná jsem mohl začít trochu pomaleji, ale třetí místo je dobré. Placka se počítá," uvedl Bárta.

Foto: Václav Pancer/ČOV, ČTK

Jan Bárta během časovky na Evropských sportovních hrách.

Na prvním mezičase dokonce vedl. "A možná mě to trošku rozhodilo. Sledoval jsem budík a méně se soustředil na trať. Těžko ale říct," pokrčil rameny Bárta, který nakonec nestačil jen na domácího Vasila Kirijenka a Portugalce Nelsona Oliveiru. Čtvrtého Ryana Mullena z Irska za sebou nechal o necelou sekundu. "To jsem ani nevěděl. Ono je to ale nakonec ve finále stejně jedno. Je to kousíček, ale jde o to, zda jste třetí, nebo čtvrtý," podotkl.

Zkušený cyklista patří mezi kvalitní časovkáře, na medaili proto pomýšlel již před startem. "Koukal jsem na startovní listinu, ale snažil jsem se to vytěsnit a soustředit se na samotnou časovku," řekl Bárta. Pořadatelé pro cyklisty připravili celkem náročnou trať. "Nebyla úplně jednoduchá. Nebyla to úplná placka, bylo to zvlněné a silnice byla hodně široká, takže vítr šel celkem cítit. Řekl bych, že to bylo hodně na morálku. Moc vám to neubíhá a připadá vám, že nejedete moc rychle," řekl jezdec stáje Elkov-Author.

Evropský úspěch Bárta ale moc slavit nemůže. Hned ve středu odletí domů a okamžitě se přesune do Trnavy, kde jej o den později čeká společné česko-slovenské mistrovství a opět start v časovce. Celý den tak bude na cestě. "Uvidíme, jak se dám dohromady. Letím do Prahy a pak hned autem přejíždím na Slovensko. Zítra večer se potřebuju ještě projet na kole, tak snad to klapne," dodal Bárta. Ještě složitější to budou mít jeho mechanici, kteří se s koly vydali na cestu hned po závodě.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články