Hlavní obsah

Už dvanáctá medaile pro Česko! A dokonce zlatá

Minsk
Aktualizováno

Dráhový cyklista Tomáš Bábek získal na Evropských hrách v Minsku zlato v jízdě na kilometr s pevným startem. Další český reprezentant Robin Wagner byl ve finále sedmý. Česká výprava si v běloruské metropoli připsala dvanáctou medaili a po triumfu střelce Davida Kosteleckého v trapu druhé zlato.

Foto: ČOV/Václav Pancer, ČTK

Tomáš Bábek ukazuje svou zlatou medaili.

Článek

Dvaatřicetiletého Bábka, předloňského vicemistra světa v této disciplíně, v kvalifikaci předčil pouze Ital Francesco Lamon. V osmičlenném finále se však jako jediný dostal pod hranici 61 sekund český dráhař a Lamona porazil o 546 tisícin. Bronz vybojoval Krzysztof Maksel z Polska. Wagnera dělilo od medaile 372 tisícin sekundy

"Před startem jsem byl šíleně nervózní a říkal jsem si, že by bylo skvělé, kdyby to dopadlo na medaili. A teď tady stojím, je to český rekord a zlatá medaile," řekl Bábek ČTK a Českému rozhlasu.

Dráhový cyklista Tomáš Bábek získal na Evropských hrách zlatoVideo: czechteam.info

Oficiální český rekord však nepřekonal, neboť Wagner v roce 2013 dokázal ve vysokohorském prostředí v Mexiku zajet kilometr pod minutu. Na nížinných velodromech ale žádný Čech rychleji nejel.

Závodník Dukly Brno ve finále startoval předposlední a z Lamona měl respekt. "Porazil mě na mistrovství světa a navíc v kvalifikaci zajel čas, kterého jsem já nikdy nedosáhl. Věděl jsem, že musím jet naplno a překonat své maximum poměrně o dost. Když jsem pak protnul pásku a viděl jsem ten čas, tak jsem tomu nemohl uvěřit," uvedl Bábek.

Foto: ČOV/Václav Pancer, ČTK

Dráhový cyklista Tomáš Bábek získal na Evropských hrách v Minsku zlato v jízdě na kilometr s pevným startem.

Cyklisté získali zásluhou bývalého mistra Evropy v keirinu Bábka v Minsku třetí medaili. Silničář Jan Bárta byl v časovce třetí stejně jako Jarmila Machačová na dráze v bodovacím závodu.

V omniu, dráhařském víceboji, obsadila Machačová 12. místo. Pro druhé zlato po scratchi si dojela Kirsten Wildová z Nizozemska. Daniel Babor s Luďkem Lichnovským skončili v bodovacím závodu dvojic rovněž dvanáctí.

Sportovní gymnastka Aneta Holasová obsadila ve víceboji desáté místo. Další česká reprezentantka Dominika Ponížilová byla osmnáctá. Z vítězství se radovala Angelina Melnikovová z Ruska.

"Mrzí mě pád hned na začátku, ale jinak jsem hodně spokojená. Mohla jsem skončit šestá, ale i desáté místo je krásné. Atmosféra byla skvělá a závod jsem si užila," řekla Holasová, která spadla z kladiny. "Bylo to poté náročnější, ale zbytek jsem dojela hezky a čisté," uvedla osmnáctiletá gymnastka, jež se v neděli představí ve finále prostných.

Evropské sportovní hry v Minsku:
Dráhová cyklistika:
Muži:
Sprint:
1. Hoogland
2. Lavreysen (oba Niz.)
3. Dmitrijev (Rus.)
...
Čechman vyřazen v osmifinálových opravách
Pavel Kelemen (oba ČR) vyřazen v opravách 2. kola
Kilometr s pevným startem:
1. Bábek (ČR) 1:00,606
2. Lamon (It.) 1:01,152
3. Maksel (Pol.) 1:01,351
...
7. Wagner (ČR) 1:01,723
Bodovací závod dvojic:
1. Froidevaux, Marguet (Švýc.) 43
2. Van Schip, Havik (Niz.) 41
3. Graf, Müller (Rak.) 37
...
12. Babor, Lichnovský (ČR) -35
Ženy:
Omnium:
1. Wildová (Niz.) 150
2. Augustinasová (Rus.) 123
3. Balsamová (It.) 120
...
12. Machačová (ČR) 67
Karate:
Ženy:
Kata:
1. Sánchezová (Šp.)
...
Mišková (ČR) vyřazena v kvalifikaci
Sportovní gymnastika:
Muži:
Víceboj:
1. Běljavskij (Rus.) 85,465
2. Verňajev (Ukr.) 84,632
3. Poljašov (Rus.) 84,464
Ženy:
Víceboj:
1. Melnikovová (Rus.) 54,498
2. Charpyová (Fr.) 54,166
3. Varinská (Ukr.) 52,766
...
10. Holasová 50,932
18. Ponížilová (obě ČR) 48,799
Zápas:
Řecko-římský:
Do 130 kg - osmifinále:
Yildirim (Tur.) - David (ČR) 3:1

Reklama

Související témata: