Hlavní obsah

Sisr získal premiérový titul. Cyklistický šampionát vyhrál po spurtu skupiny uprchlíků

Praha/Trnava

František Sisr z týmu Elkov Author získal poprvé v kariéře titul českého šampiona v cyklistice. Při společném mistrovství na Slovensku vyhrál spurt v Trnavě před Tomášem Kalojírosem ze Sparty Praha a Petrem Vakočem z Deceuninck Quick Step.

Foto: Foro Jan Melichar, Igor Stancik.

František Sisr vítězně projíždí cílem mistrovství České republiky v silniční cyklistice.

Článek
Fotogalerie

V závodě na 182 kilometrů se krátce po startu odpojila skupina Boroš, Schlechel, Sedláček, Kalojíros, Vakoč, Sisr a Juraj Sagan, který byl jediným slovenským zástupcem na čele.

Dotáhnout do skupiny uprchlíků se neúspěšně pokusil Zdeněk Štybar z formace Deceuninck Quick Step, který snil o třetí českém titulu. V závěru neuspěl ani obhájce titulu Josef Černý z týmu CCC.

Foto: Foro Jan Melichar, Igor Stancik.

František Sisr oslavuje zisk českého titulu.

Rozhodnout nástupem necelé čtyři kilometry chtěl Petr Vakoč, jenže Sisr se mu přilepil na zadní kolo a sedmičlenná skupina jela záhy zase společně. Do cilové rovinky dlouhé 900 metrů najel jako první Vakoč, ale dlouhý spurt nedotáhl k vítěznému konci. Triumf slavil Sisr, těsně před páskou pak Vakoče předstihl ještě Kalojíros.

„Poměrně brzo se začal peloton dělit a celkově se závodilo aktivně, takže když jsem viděl, že útočí Petr Vakoč a Juraj Sagan, říkal jsem si, že to bude silná skupina a neváhal. Ke konci zkoušel ještě nastupovat Petr, ale vždycky jsem jel v háku, takže bylo jasné, že se to rozhodne ve spurtu a jsem rád, že jsem ho zvládl takticky," řekl v cíli spokojený František Sisr.

Foto: Foro Jan Melichar, Igor Stancik.

František Sisr v dresu českého šampiona na stupních vítězů po MČR 2019. Vlevo druhý Tomáš Kalojíros, vpravo bronzový Petr Vakoč.

Pro šestadvacetiletého Sisra z týmu Elkov Author jde o největší úspěch kariéry. V letošní sezoně byl během čtyřiačtyřiceti závodních dnů šestkrát na stupních vítězů, ale nikdy neslavil triumf. Dočkal se až v neděli v pekelně rozpálené Trnavě.

Mistrovství ČR a SR v silniční cyklistice v Trnavě - závod s hromadným startem:
Muži elite - absolutní pořadí (186 km):
1. Sisr (Elkov-Author) 4:08:31
2. Kalojíros (Sparta Praha)
3. Vakoč (Deceuninck-Quick Step) oba stejný čas
4. Schlegel (Elkov-Author) -1
5. Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor)
6. J. Sagan (SR/Bora-hansgrohe) oba -2
7. Černý (CCC) -1:09
8. Baška (SR/Bora-hansgrohe)
9. Neuman (Elkov-Author)
10. A. Ťoupalík (Sauerland NRW p/b SKS Germany) všichni -1:33.

Reklama

Související témata: