Hlavní obsah

Bernal nebo Thomas? Cyklistická Tour začíná a slovenské želízko jede o rekord

Slavnostní představení již proběhlo, do začátku zbývají hodiny. V sobotu v belgickém Bruselu odstartuje nejsledovanější sportovní akce současnosti - cyklistická Tour de France. Nejprestižnější Grand Tour si v posledních letech podmanili jezdci z britského kolosu Sky (nově Ineos) a jakkoliv hlavní hvězda týmu Chris Froom bude po strašidelném pádu při Critérium du Dauphiné chybět, družina šéfa Brailsforda se na startu zdá být znovu nejsilnější.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Kolumbijec Egan Bernal před startem Tour de France v Bruselu.

Článek

Obhájce prvenství Geraint Thomas je s kurzem 3,5:1 „až" druhým favoritem, největším je podle bookmakerů Kolumbijec Egan Bernal s kurzem na triumf 3:1. Solidní důvěru má s kurzem 6,5:1 také Jakob Fuglsang z Astany. Jediný Čech v pelotonu Roman Kreuziger má kurz 500:1, šanci dostat se do nejlepší desítky navzdory přípravě, kterou komplikovalo zranění, ale v kurzu 5,5:1 má.

Vedle Ineosu a Astany má tradičně velmi silný tým na celkové pořadí také Movistar. Trio Quintana, Landa a nestárnoucí Valverde by se mělo pohybovat vysoko, proto je španělský celek v kurzu 1,6:1 největším favoritem týmové soutěže.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Legendární Eddy Merckx. V belgické metropoli Tour začíná právě na jeho počest, před 50 lety vybojoval první z rekordních pěti triumfů.

„Bernal si v pouhých 22 letech nese reputaci vycházející cyklistické superstar a muže, který si v režii „inženýra" Brailsfodra dlouhé etapáky v příštím desetiletí podmaní. Kapitánem Ineosu je logicky obhájce Thomas, což ale nemusí nic moc znamenat. Manažeři připravovali Bernala jako lídra už pro Giro, kde ale nakonec chyběl pro zlomenou klíční kost," poukazuje Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Obhájce má zkušenosti

"Devizou Thomase je hlava a zkušenosti, Bernal bude útočnější, pokud bude situace vyžadovat. Tour je nevyzpytatelná, roli hraje počasí, nešťastné pády, nebo prosté nachlazení. Dít se může ledacos, na startu mají ale nejlepší výchozí pozici opět Britové," dodává Hanák.

Domácí Francouzi na svého vítěze čekají už předlouhých 34 let a bookmakeři jim příliš vysoké šance nedávají ani letos. Ambice bude mít zejména duo Pinot (18:1) a Bardet (27:1), oba ale budou útočit spíše ze zadních pozic.

Největší hvězda současné cyklistiky Peter Sagan bude usilovat o rekordní sedmý zelený dres pro vítěze bodovací soutěže (1,4:1), hlavním soupeřem mu bude čistokrevný sprinter Elia Viviany (6,5:1). Výrazného favorita má i soutěž o nejlepšího vrchaře, kde puntíkatý dres obhajuje Julian Alaphilippe (2,6:1). Na paty by mu měl šlapat vítěz této soutěže z roku 2017 Warren Barguil s kursem 6,5:1.

Reklama