Hlavní obsah

Šok! Teunissen o centimetry pokořil Sagana! Drsný karambol poslal ze hry řadu jejich rivalů

Brussel
Aktualizováno

Mike Teunissen nečekaně vyhrál první etapu Tour de France. Při závěrečném spurtu v Bruselu těsně porazil Slováka Petera Sagana a jako první Nizozemec po 30 letech oblékne žlutý dres nejslavnějšího cyklistického závodu. Drsný karambol nedaleko před cílem vyřadil řadu adeptů na prvenství v etapě.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Nizozemec Mike Teunissen v cíli první etapy Tour de France.

Článek
Fotogalerie

Jediný český cyklista ve startovním poli Roman Kreuziger zahájil svou devátou účast 47. místem, na nejlepší ztratil minutu a deset sekund. Manko ale nabral při čekání po hromadném pádu v ochranném pásmu, a tak ve výsledcích není zaznamenáno. Klasifikován byl ve stejném čase jako vítěz.

"První den byl klasicky nervózní, byly vidět pády, to bylo nepříjmený. Nám se pády vyhnuly. (Týmový kolega) Nizzolo poměrně dobře zaspurtoval, byl čtvrtý, takže určitě spokojenost," uvedl Kreuziger v nahrávce pro média. "Zítra nás čeká časovka družstev, tým máme vyrovnaný a necháme tam maximum," řekl člen stáje Dimension Data.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Mike Teunissen z NIzozemska na stupních vítězů po pRvní etapě Tour de France.

Trojnásobný mistr světa Sagan dojel na druhém místě na Tour po dvaadvacáté, čímž vyrovnal rekordní bilanci bývalého skvělého německého spurtéra Erika Zabela. Sagan vykročil za rekordním sedmým triumfem v bodovací soutěži.

První etapa dlouhá 194,5 km měla start i cíl v Bruselu na počest belgické legendy Eddyho Merckxe, jenž před 50 lety vybojoval na Tour de France první z rekordních pěti celkových výher. Tisíce fanoušků v metropoli před startem skandovaly jeho jméno.

V cíli Merckx dekoroval překvapivého vítěze Teunissena, který dosáhl životního úspěchu. Šestadvacetiletý jezdec zaskočil za krajana a kolegu ze stáje Jumbo Visma Dylana Groenewegena, který si dělal zálusk na etapové vítězství, ale 1,5 kilometru před cílem se připletl do hromadného pádu.

Teunissen potvrdil výbornou formu, kterou v minulých dvou měsících ukázal při celkových triumfech v etapových závodech Čtyři dny Dunkerque a ZLM Tour.

"Nemůžu tomu uvěřit. Měsíce jsme pracovali na tom, abychom dovezli k vítězství a žlutému trikotu Dylana, a pak to najednou bylo všechno pryč, když upadl. Říkal jsem si, že se cítím pořád docela dobře a všichni už ke konci mleli z posledního, včetně Sagana, a povedlo se mi ho na cílové čáře předjet. Byl to zvláštní den," řekl Teunissen. Dosud posledním nizozemským lídrem na Tour de France byl Erik Breukink, který v roce 1989 zvítězil v prologu.

Foto: Sport.cz

Fotografie z dojezdu první etapy Tour de France. Mike Teunissen je o kousek vpředu před Peterem Saganem.

"Doufám, že má Dylan radost, že jsem ho zastoupil. Potrvá mi pár dní, než mi to všechno dojde, zvlášť ten žlutý dres. Ale zítra máme s týmem další velké plány," prohlásil vítěz zahajovací etapy.

Foto: Pool, Reuters

Na zemi v první etapě Tour skončil také jeden z favoritů Dán Jakob Fuglsang. Skončilo to pro něj krvavým šrámem na obličeji.

V karambolu s Groenewegenem byl také obhájce vítězství Brit Geraint Thomas, který spadl do bezpečnostních bariér, ale nic se mu nestalo. O pár kilometrů dříve skončil na zemi další z favoritů pro celkové pořadí Dán Jakob Fuglsang, který si z pádu odnesl roztržené obočí.

Cyklistický závod Tour de France - 1. etapa (Brusel - Brusel, 194,5 km):
1. Teunissen (Niz./Jumbo-Visma) 4:22:47
2. Sagan (SR/Bora-hansgrohe)
3. Ewan (Austr./Lotto-Soudal)
4. Nizzolo (It./Dimension Data)
5. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida)
6. Matthews (Austr./Sunweb)
7. Trentin (It./Mitchelton-Scott)
8. Naesen (Belg./AG2R La Mondiale)
9. Viviani (It./Deceuninck-Quick Step)
10. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo)
...
47. Kreuziger (ČR/Dimension Data) všichni stejný čas

.

Reklama

Související témata: