Hlavní obsah

Sagan drtivě zaútočil a slaví triumf

Colmar
Aktualizováno

Soupeřům nedal šanci. Slovák Peter Sagan se v cílové rovině páté etapy Tour de France ze Saint-Dié-des-Vosges do Colmaru s lehkostí a nezadržitelně hnal k triumfu. Po vydařeném spurtu slaví v nejslavnějším cyklistickém závodě již dvanáctý vavřín v kariéře.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Zdrcující útok! Slovák Peter Sagan vyhrál pátou etapu Tour de France.

Článek
Fotogalerie

V dnešní etapě se cyklisté poprvé dostali do větších kopců. V posledních sedmdesáti kilometrech čekaly na pole hned tři horské prémie, ale v závěru se přesto vše sjelo a finišovala velká skupina a v ní nejlépe slovenský tryskáč.

Žlutý trikot lídra závodu drží dál francouzský cyklista Julian Alaphilippe, jenž Tour vede od pondělního vítězství po samostatném úniku.

Trojnásobný mistr světa Sagan se v závěru pár set metrů držel na čtvrté páté pozici, ale v samém závěru se bez větších problémů přehnal přes borce před ním. Poněkud paradoxně se tak v první kopcovitější etapě dočkal premiérového vítězství na letošní Tour. Devětadvacetiletý slovenský favorit si zároveň pojistil zelený trikot pro lídra bodovací soutěže.

V hlavním balíku bez časové ztráty dojel po 175,5 kilometru na 50. místě Roman Kreuziger.

Peloton potkaly zatím největší kopce 106. ročníku "Staré dámy". Dvě stoupání byla třetí kategorie, dvě vrchařské prémie druhé kategorie. Během stoupání se trápila většina spurtérů.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Lídr Tour de France Julian Alaphilippe ve žlutém v průběhu páté etapy.

Sagan situace využil dokonale, za ním protnuli cíl světový šampion v cyklokrosu Belgičan Wout van Aert a Ital Matteo Trentin. "Je potřeba být trpělivý a vítězství přijdou," pochvaloval si hvězdný člen německé stáje Bora-hansgrohe.

"Všem z týmu patří velký dík, kontrolovali jsme závod po celý den, na rovných úsecích až po finiš. Kdybych zase nevyhrál, pak by se všichni ptali, co se se mnou děje. No a neděje se nic, každý potřebuje štěstí a dobrý den, aby mohl vítězit," dodal Sagan, jenž už šestkrát na Tour bodovací soutěž celkově ovládl.

Ve čtvrtek přijde na řadu poprvé opravdu horská etapa a očekává se útok na celkové pořadí. Z Mylhúz cyklisté pojedou 160,5 km na La Planche des Belles Filles, neboli Planinu krásných dívek. Vrchařských prémií bude sedm, z toho čtyři první kategorie.

Alaphilippeův náskok v čele pořadí před Van Aertem se ztenčil z dvaceti sekund na 14. Kreuziger má nadále manko minuty a čtvrt a je třiatřicátý.

Cyklistický závod Tour de France - 5. etapa (Saint-Dié-des-Vosges - Colmar, 175,5 km):
1. Sagan (SR/Bora-hansgrohe) 4:02:33
2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma)
3. Trentin (It./Mitchelton-Scott)
4. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida)
5. Van Avermaet (Belg./CCC)
6. Simon (Fr./Cofidis)
7. Matthews (Austr./Sunweb)
8. Politt (Něm./Kaťuša-Alpecin)
9. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo)
10. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step)
...
50. Kreuziger (ČR/Dimension Data) všichni stejný čas
Průběžné pořadí:
1. Alaphilippe 18:44:12
2. Van Aert -14
3. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma)
4. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma) oba -25
5. Matthews
6. Bernal (Kol./Ineos) oba -40
7. Thomas (Brit./Ineos) -45
8. Mas (Šp./Deceuninck-Quick Step) -46
9. Sagan -50
10. Van Avermaet -51
...
33. Kreuziger -1:19

Reklama