Hlavní obsah

Rozhodly centimetry! Ewan ve spurtu první, Sagan se zpožděním. A teď už peklo

vap, panČTKSport.cz
Aktualizováno

Australský cyklista Caleb Ewan vyhrál 11. etapu Tour de France. Ve spurtu, na dlouho zřejmě při tomto ročníku posledním, za sebou o centimetry nechal Dylana Groenewegena. Až za třetím Italem Eliou Vivianim skončil po 167 vcelku poklidných kilometrech slovenský tryskáč v zeleném trikotu Peter Sagan. Jediný český zástupce na startu Roman Kreuziger také dojel v poli - na 34. místě. Žlutý dres lídra před vjezdem do Pyrenejí uhájil Francouz Julian Alaphilippe.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Těsný dojezd! Vlevo vítězný Australan Caleb Ewan předstihl Nizozemce Dylana Groenewegena.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Finiš jedenácté etapy Tour de France

Pětadvacetiletý Australan z týmu Lotto Soudal si v cíli v Toulouse připsal první úspěch na slavném závodě, v jedenácté etapě se stal jedenáctým vítězem v tomto ročníku.

Při premiéře na Tour se na pátý pokus dočkal úspěchu, když v předchozích rovinatých etapách skončil třikrát třetí a jednou druhý.

"O ničem jiném jsem jako kluk nesnil tolik jako o vítězství na Tour de France. Nemůžu tomu uvěřit," řekl Ewan, který po třech etapových triumfech na Giru a jednom na Vueltě zkompletoval sbírku úspěchů v závodech Grand Tour. "Nemůžu věřit tomu, že jsem tady, natož že jsem vyhrál. Tour se z Austrálie zdá tak daleko, jenom něco, na co koukáte v televizi," dodal.

Jediný český zástupce na Tour Roman Kreuziger dojel do cíle na 34. místě ve stejném čase jako vítěz, přestože se zapletl do jednoho z hromadných karambolů. "Etapa měla poměrně klidný start, ale pak to bylo hodně nervózní a byly tam i nějaké pády, v kterých jsem byl zamotaný i já," řekl v nahrávce pro média. "Já jsem tam proskočil, že se mi naštěstí nic nestalo, jenom jsem opotřeboval trošku kufry na botách, takže je vyměníme a jedeme dál," dodal.

V průběžném pořadí mu patří 17. místo se ztrátou tři a půl minuty na Alaphilippa, který má před čtvrteční první pyrenejskou etapou v čele náskok jedné minuty a 12 vteřin na britského obhájce celkového prvenství Gerainta Thomase.

Francouz má dál na prvním místě náskok 1:12 před britským obhájcem celkového triumfu Geraintem Thomasem.

Kolumbijec Nairo Quintana, který v letech 2013 a 2015 skončil na Tour druhý, se sice asi třicet kilometrů před cílem připletl do hromadného pádu, ale včas se stihl do pelotonu vrátit a drží se v elitní desítce. Kolize se však stala osudnou Nikimu Terpstrovi z Nizozemska, který kvůli zranění odstoupil.

O menší vzruch se dlouho starala čtveřice uprchlíků: Francouzi Anthony Perez, Stephane Rossetto, Lilian Calmejane a Aime de Gendt z Belgie. Ale bylo jasné, že dojde na finiš, v němž si to znovu rozdají spurtérská esa.

Od zítřka přijde ke slovu vrchařské peklo.

Cyklistický závod Tour de France - 11. etapa (Albi - Toulouse, 167 km):
1. Ewan (Austr./Lotto-Soudal) 3:51:26
2. Groenewegen (Niz./Jumbo-Visma)
3. Viviani (It./Deceuninck-Quick Step)
4. Sagan (SR/Bora-hansgrohe)
5. Debusschere (Belg./Kaťuša)
6. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida)
7. Philipsen (Belg./SAE Team Emirates)
8. Bol (Niz./Sunweb)
9. Kristoff (Nor./SAE Team Emirates)
10. Barguil (Fr./Arkéa-Samsic)
...
34. Kreuziger (ČR/Dimension Data) všichni stejný čas
Průběžné pořadí:
1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 47:18:41
2. Thomas (Brit./Ineos) -1:12
3. Bernal (Kol./Ineos) -1:16
4. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:27
5. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:45
6. Mas (Šp./Deceuninck-Quick Step) -1:46
7. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1:47
8. N. Quintana (Kol./Movistar) -2:04
9. Martin (Ir./SAE Team Emirates) -2:09
10. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -2:33
...
17. Kreuziger -3:28

Reklama