Hlavní obsah

Odplata byla sladká. Debutant po čtyřech zklamáních i přes zoufalou pozici konečně juchal

Praha

Čtyřikrát opouštěl cílový prostor Tour de France zdrcený těsnou prohrou. Až na pátý pokus se dočkal. Australan Caleb Ewan při debutu na nejslavnějším cyklistickém závodě planety ovládl ve spurtu středeční jedenácté dějství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Finiš jedenácté etapy Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

„Konečně jsem si splnil sen,“ ulevil si v cíli Ewan z formace Lotto Soudal, který letos vyhrál dvě etapy na italském Giru. Při Grand Tour na Apeninském poloostrově slavil triumf i v sezoně 2017, o dva roky dříve si připsal triumf na Vueltě, tudíž po včerejšku má prvenství ze všech Grand Tour. Přitom na Tour de France letos jede poprvé!

Už čtyřikrát v předešlých etapách letošní Tour ve spurtu sahal po vítězství. Jenže hned v úvodní den jej na pásce předstihli Teunissen a Sagan, tudíž se musel smířit s třetím místem. Stejně jako ve čtvrté etapě Tour.

Foto: Handout, Reuters

Cílová kamera! O centimetry vepředu vítězný Australan Caleb Ewan, za ním Nizozemec Dylan Groenewegen a Ital Elia Vibiani.

V sedmém dějství prohrál o milimetry s nizozemským spurterem Groenewegenem, v desátém díle letošní Staré dámy finišoval znovu třetí. „Byl jsem blízko ve všech čtyřech sprintech. Je skvělé, když tým neztrácí důvěru v moje dovednosti,“ děkoval Ewan.

I ve středu měl zoufalou pozici. Zbrzdil ho pád v pelotonu. Ještě deset kilometrů před cílem byl na chvostu pelotonu. Ale týmový parťák Roger Kluge odvedl skvělou práci a Ewana odtáhl na čelo pelotonu. „Byl jsem hodně vzadu, prakticky na konci balíku. Ale Roger se pro mě vrátil,“ velebil Ewan pomoc parťáka.

V samotném spurtu neměl k ruce už žádného z parťáků. „Měl jsem naštěstí dostatek času, abych stačil trošku zregenerovat. Našel jsem si zadní kolo Groenewegena a vyšlo to,“ připomínal australský borec, že šlo o dokonalou odplatu za sedmou etapu.

V cílovém prostoru v návalu euforie postupně objal všechny parťáky. „Není žádný jiný závod, z něhož jsem tolik chtěl vyhrát etapu. Jako malý jsem sledoval Tour v televizi a snil, že právě tady jednou vyhraju. Po prvních dnech jsem neztratil víru ve svoje schopnosti a ukázal, že mohu být nejrychlejší,“ zalykal se štěstím Ewan.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Těsný dojezd! Vlevo vítězný Australan Caleb Ewan předstihl Nizozemce Dylana Groenewegena.

„Myslím, že v prvních etapách na sebe kladl příliš velký tlak, byl ve stresu. Je fantastické, že dokázal spurt vyhrát prakticky sám, neměl k ruce nikoho z nás. Byl to skvělý výkon,“ vyzdvihl týmového parťáka o sedm let starší Thomas de Gendt, vítěz osmé etapy.

Reklama

Související témata: