Hlavní obsah

Francie v euforii! Alaphilippe senzačně vyhrál i časovku a dál drží žlutý trikot

Pau/Praha
Aktualizováno

Lídr se nemění ani po 13. etapě! Francouz Julian Alaphilippe uhájil senzačním triumfem v časovce žlutý trikot na Tour de France a upevnil si pozici v čele průběžného pořadí. Obhájce titulu Gerainta Thomase porazil na trati dlouhé 27,2 km v Pau o 14 sekund a v celkovém hodnocení před britským rivalem vede už o minutu a 26 vteřin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Julian Alaphilippe šokoval na Tour triumfem v časovce a udržel žlutý trikot.Video: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Na třetí místo v celkovém pořadí se posunul Steven Kruijswijk z Nizozemska. Roman Kreuziger zajel v časovce 45. čas, za Alaphilippem zaostal o 2:39 a průběžně si o dvě místa pohoršil na 19. příčku.

Alaphilippe na trati vedl od prvního mezičasu a suverénním triumfem stylově oslavil 100. narozeniny žlutého trikotu. Uhájit se ho pokusí i ve víkendových náročných vysokohorských etapách. V sobotu peloton čeká obávaný výstup na legendární Tourmalet, který bude prvním ze sedmi dvoutisícových vrcholů na trati letošní Tour.

Tour de France 13. den

Na trať vyrážel jako poslední. Vedení držel Belgičan De Gendt. Až do okamžiku, kdy cílovou branou proletěl Geraint Thomas, obhájce vítězství na Tour de France z týmu Ineos. Jenže o dvě minuty později startující Alaphilippe byl na všech mezičasech nejrychlejší. A loňského šampiona porazil senzačně o čtrnáct vteřin!

„Věděl jsem, že mohu jet dobře, protože trasa mi svědčila. A cítil jsem se vážně dobře," vysvětloval Alaphilippe, který nastoupil ve speciální kombinéze, na níž si vyžádal i přes vysoké teploty kvůli zlepšení aerodynamiky dlouhé rukávy.

Francouz podporován frenetickým publikem letěl trasou jako šíp. Právě včera uplynulo sto let od doby, kdy se v pelotonu Tour de France poprvé objevil žlutý trikot, aby pořadatelé zvýraznili lídra závodu. A Alaphilippe vypadal, že mu Maillot jaune dodal porci extra energie. „První část se mi vážně podařila. A když jsem ve vysílačce slyšel, že jsem první o pár vteřin, tak jsem ze sebe vyždímal všechny síly," popisoval závodník formace Deceuninck Quick Step, který dílčí triumf slavil na letošní Tour už podruhé. Nejrychlejší byl totiž v třetí den závodu. „Je neuvěřitelné, že mám dvě etapové prvenství," culil se Alaphilippe.

„Byla to jeho exhibice. Fantastický výkon. Žlutý dres mu evidentně dal křídla," komentoval nečekaného vítěze časovky Alberto Contador, dvojnásobný vítěz Tour de France, nyní komentátor Eurosportu.

Obhájce prvenství Geraint Thomas jen nevěřícně krčil rameny. „Nečekal jsem, že by Julian mohl časovku vyhrát. Jel neuvěřitelně. V tuhle chvíli je pro nás hrozbou na celkové pořadí. Čeká nás sice ještě hodně velkých kopců, ale pokud si udrží současnou výkonnost, tak závod vyhraje," přemítal cyklista pocházející z Walesu.

Ošklivým karambolem skončil závod pro jednoho z favoritů časovky Wouta van Aerta. Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu v závěru trati projel jednu ze zatáček příliš těsně a zahákl se o bariéru ( na videu v čase 0:15 - 0:35). Čtyřiadvacetiletý Belgičan, který už si při premiéře na Tour stihl připsat etapové vítězství, zůstal po pádu dlouho ležet bez hnutí. Podle vedení stáje má zraněnou pravou nohu.

Cyklistický závod Tour de France:
13. etapa (individuální časovka v Pau, 27,2 km):
1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 35:00
2. Thomas (Brit./Ineos) -14
3. De Gendt (Belg./Lotto-Soudal)
4. Urán (Kol./EF Education First) oba -36
5. Porte (Austr./Trek-Segafredo)
6. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) oba -45
7. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -49
8. Asgreen (Dán./Deceuninck-Quick Step) -52
9. Mas (Šp./Deceuninck-Quick Step) -58
10. Rosskopf (USA/CCC) -1:01,
...45. Kreuziger (ČR/Dimension Data) -2:39.
Průběžné pořadí:
1. Alaphilippe 53:01:09
2. Thomas -1:26
3. Kruijswijk -2:12
4. Mas -2:44
5. Bernal (Kol./Ineos) -2:52
6. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -3:04
7. Pinot -3:22
8. Urán -3:54
9. N. Quintana (Kol./Movistar)
10. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) oba -3:55,
...19. Kreuziger -6:07.

Reklama