Hlavní obsah

Trefili mě zezadu, vybavuje si kritický moment Kreuziger. Po pádu dojel na cizím kole

Nimes/Praha
Aktualizováno

Měl na dosah posun v celkovém pořadí, jenže v samotném závěru úterní etapy se jediný český cyklista na letošní Tour de France Roman Kreuziger ocitl v mimořádně nepříjemné situaci, z níž se dostal jen za pomoci kamarádů. Ztráta rodáka z Moravské Třebové v cíli hodně mrzela.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Roman Kreuziger na Tour de France.

Článek

Po galejích v pyrenejských kopcích a dni volna se v rovinaté etapě se startem a cílem v Nîmes čekal spíše poklidný průběh závodění. Jenže na trati se událo hned několik karambolů a pádů.

Nevyhnul se mu ani obhájce prvenství Geraint Thomas a také lídr Astany a do té doby devátý muž celkového pořadí Jakob Fuglsang.

„Etapa měla být sprinterská, což se potvrdilo. Byla hodně nervózní. Byly tam nějaké pády, bohužel jsem byl v jednom i já, nějakých pět šest kilometrů před cílem,“ posteskl si Kreuziger před novináři.

„Chytil jsem nějakou vlnu, které jsem se jakžtakž vyhnul a ustál to. Bohužel mě trefili zezadu, takže jsem ztratil,“ popisoval nepříjemný moment český reprezentant.

Po pádu mu začalo odjíždět hlavní pole jezdců a z nepříjemné šlamastyky ho trochu kuriózně vytáhl kolega, který mu půjčil svoje kolo.

„Naštěstí mám pár kamarádů v pelotonu. Steve Cummings mi dal svoje kolo a Ben King na mě čekal. Nebyl to úplně ideální začátek do posledního týdne Tour,“ pokračoval cyklista stáje Dimension Data.

Sestřih 16. etapy Tour de FranceVideo: sntv

Litovat mohl o to víc, že Dán Fuglsang kvůli poranění klíční kosti další působení na Tour vzdal a český závodník se tak mohl posunout na třináctou příčku. Jenže místo toho dojel do cíle etapy se ztrátou minuty a dvou sekund a zůstal tak na čtrnácté pozici.

„Ztráta je hodně mrzutá, ale důležité bude vědět, jak se budu ráno cítit. Teď to vypadá, že je to hodně kůže. Samozřejmě v 60kilometrové rychlosti člověk naštěstí nenarazí, nedá takovou těžkou ránu, spíš se sklouzne, takže je na mém pravém rameni pár odřenin. Doufám, že se to zaleduje a bude to v pořádku,“ věří 33letý cyklista.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.