Hlavní obsah

Francouzský faul na Tour? Nelítostný verdikt, zlobí se oslabení konkurenti Alaphilippa

Aktualizováno

Letos mimořádně napínavá Tour de France míří do závěrečného drsného finále v Alpách. Po středeční tranzitní etapě, která neměla hrát v celkovém pořadí příliš velkou roli, ale přišla poměrně šokující zpráva, že organizátoři vyloučili ze závodu za vzájemnou potyčku na trati mistra světa v časovce Tonyho Martina (tým Jumbo-Visma) a Luka Rowea - kapitána týmu Ineos, jenž pomáhá obhájci titulu Geraintu Thomasovi. Oba navíc dostali pokutu 1000 švýcarských franků, tedy asi 23 tisíc korun.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Mistr světa Tony Martin byl z Tour vyloučen.

Článek

Na opakovaném záznamu z incidentu je vidět, jak v boji o nejlepší pozici před závěrečným stoupáním nejprve Martin nefér manévrem vytlačuje Rowea ze silnice a druhý jmenovaný o chvíli později natáhl ruku směrem k obličeji svého uzurpátora.

Rozhodně nešlo o výkladní skříň fair play, ale oba jezdci velmi brzy vychladli a dál pokračovali bok po boku. Většina lidí uvnitř i vně pelotonu tak byla rozhodnutím jury velmi překvapena, nejvíce pak oba znesváření kohouti.

Ti si po verdiktu sedli vedle sebe a na kameru se bez známek osobních antipatií omluvili s tím, že incident se stal „v zápalu boje" a že oba „dělali jen svoji práci".

Společné prohlášení vydaly i oba týmy. „Máme za to, že jde o velmi nelítostné rozhodnutí komisařů, které jde proti duchu fantastického průběhu letošní Tour. Šlo o druh incidentu, po němž měla následovat pokuta a varování, ale rozhodně ne vyloučení. Luke a Tony sami záležitost pojmenovali tak, že šlo o menší roztržku po parném dnu v sedle. Jejich jednání neovlivnilo nikoho jiného, ani žádný jiný tým. Dojeli nakonec vedle sebe a podali si ruce. Máme za to, že je nespravedlivé, aby kvůli něčemu takovému pro ně celá Tour skončila," stojí v prohlášení.

Při pohledu do průběžného pořadí je jasné, že vyloučení nemá jen osobní následky pro oba cyklisty, ale také znamená oslabení pro týmy Ineos průběžně druhého Thomase a Jumbo-Visma  aktuálně třetího Nizozemce Stevena Kruijswijka.

Oslabení přímé konkurence může naopak hrát do karet vedoucímu Francouzovi Julianu Alaphilippeovi a jeho krajanovi na čtvrtém místě Thibautu Pinotovi.

Odpůrci podobných konspiračních teorií ve prospěch domácích jezdců argumentují tím, že jury závodu se skládá z mezinárodního týmu, v němž je pouze jeden Francouz.

Vedení závodu nicméně mohlo své rozhodnutí ještě přehodnotit a oba jezdce do pelotonu Tour před čtvrteční etapou vrátit. Cyklisté ale s odvoláním nesupěli a závod pro ně definitivně skončil.

Reklama