Hlavní obsah

Štafetu na ME horských kol vyhráli Švýcaři, Češi byli vyloučeni

Brno

Česká štafeta byla v úvodním závodě na mistrovství Evropy v cross country horských kol v Brně diskvalifikována z desáté pozice v cíli. Zlato si vyjelo Švýcarsko před obhájcem prvenství Itálií, bronz získali Dánové.

Foto: Sport.cz

Štafetu na ME horských kol vyhráli Švýcaři, Češi byli vyloučeni (ilustrační foto).

Článek

Pro domácí tým nezačal závod příliš dobře hned na prvním úseku, neboť Matěj Průdek ztratil kvůli pádu. Po něm absolvoval dobře svou pasáž Jan Zatloukal, jenže těsná předávka s Terezou Sáskovou nevyšla podle pravidel. I když Jitka Čábelická a finišman Ondřej Cink závod dokončili se ztrátou dvou minut a 43 sekund na vítěze, nakonec byla jejich snaha zbytečná.

Juniorský reprezentant Zatloukal se podle serveru mtbs.cz po závodě omlouval kolegům. "Já jsem se Terezy ale dotknul," smutnil Zatloukal, což potvrdila i Sásková. "Ale bylo to fakt hodně letmé pošimrání," řekla.

Vítězství oslavili loni druzí Švýcaři, kteří jeli ve složení Joel Roth, Dario Lillo, Ramona Forchiniová, Sina Freiová a Andri Frischknecht. Italskou sestavu předčili o sedm sekund. Úspěšní obhájci loňského bronzu Dánové zaostali za Švýcarskem o 34 sekund.

V pátek pokračují boje o evropské medaile závody ve sprintu, během víkendu jsou pak na programu klání v olympijské disciplíně cross country. Závodníci elitní ženské i mužské kategorie se na start postaví v neděli.

ME v cross country horských kol v Brně:
Štafeta:
1. Švýcarsko (Roth, Lillo, Forchiniová, Freiová, A. Frischknecht) 53:26
2. Itálie (Avondetto, Colombo, Lechnerová, Bertaová, Braidot) -7
3. Dánsko (Carstensen, Heuer, Pedersenová, Bohéová, Andreassen) -34
4. Německo -1:03
5. Španělsko -1:08
6. Belgie -1:29,
...Česko (M. Průdek, Zatloukal, Sásková, Čábelická, Cink) diskvalifikováno.

Reklama