Hlavní obsah

Tragédii už nešlo odvrátit. Je to špatné, hlásil cyklista před smrtí. Zachránit ho mohl jen zázrak

Je úplně jedno, kdo závod Kolem Polska vyhraje. Letošní ročník prestižního podniku se s jistotou ponese ve stínu tragické smrti belgického závodníka Bjorga Lambrechta, který zemřel v průběhu pondělní třetí etapy, když narazil do betonové propusti. Svůj boj o život dvaadvacetiletý cyklista prohrál na operačním stole. Jak ukazují jeho zranění, o jeho osudu však bylo rozhodnuto již bezprostředně po nehodě.

Foto: Sport.cz

Bjorg Lambrecht tragicky zemřel ve dvaceti dvou letech

Článek

Patřil k nejnadějnějším cyklistům současnosti. Život mladého cyklisty Bjorga Lambrechta však vyhasl padesát kilometrů před cílem pondělní etapy z Chorzówa do Zabrze. Lékaři boj o cyklistův život nejdříve zvládli, těžce zraněného mladíka dokázali resuscitovat, kvůli jeho vážným zraněním ho však museli do nemocnice dopravit místo vrtulníkem sanitkou. Tam však fatálním zraněním podlehl.

"Neměl žádnou šanci uhnout. Viděl jsem, že ztratil kontrolu nad kolem a spadl do příkopu. Měl neuvěřitelnou smůlu, že tam byl betonový obrubník. Pak ležel na dně příkopu, ale my jsme jeli dál, byli jsme přesvědčeni, že to není nic vážného," popsal děsivý moment polský závodník Marek Rutkiewicz.

Jak fatální jeho zranění byla, se ukázalo až později. Lambrecht měl utrženou slezinu a rozdrcená játra, přesto ještě před převozem dokázal se záchranáři komunikovat. "Je to špatné, je to špatné," opakoval v šoku lékařům. V sanitce poté upadl do bezvědomí, během operace o pár minut později zemřel.

"Kromě těchto zranění Bjorg udržel masivní vnitřní krvácení, které způsobilo šok a následovala srdeční zástava," říkal lékař týmu Lotto-Soudal, za který Lambrecht závodil, Maarten Meirhaeghe.

"Bjorg měl obrovskou smůlu. Stalo se mu to nejhorší, co se při nárazu může stát. S tak masivním a rozsáhlým krvácením, které utrpěl, by se musel stát zázrak, abychom ho mohli zachránit. A ten se nestal. Dokonce i kdyby se mu takový úraz stal přímo v nemocnici, šance na jeho záchranu by byly velmi malé," pokračoval lékař.

Co způsobilo Lambrechtovu nehodu, zůstává nejasné. "Stalo se to na rovné silnici. Povrch byl zcela v pořádku, žádný jiný ze závodníků tam neměl nejmenší problémy," zní z úst pořadatelů. Jediné vysvětlení, s kterým organizátoři přišli, je mokrý asfalt a déšť během etapy.

Cyklisté uctili Belgičanovu památku v následující zkrácené čtvrté etapě, kterou absolvovali s černými páskami. Výsledky se do celkového pořadí nezapočítávaly.

Reklama