Hlavní obsah

Mistryní Evropy v silničním závodě cyklistek se stala Pietersová, Češky vyhořely

Prha

Vítězkou silničního závodu na mistrovství Evropy v cyklistice v nizozemském Alkmaaru se stala domácí Amy Pietersová. Ve spurtu předčila Italku Elenu Cecchiniovou a Němku Lisu Kleinovou. Česky Tereza Korvasová s Jarmilou Machačovou se mezi nejlepší ve stočlenném startovním poli neprosadily.

Foto: Sport.cz

Vítězkou silničního závodu na mistrovství Evropy v cyklistice v nizozemském Alkmaaru se stala domácí Amy Pietersová

Článek

Osmadvacetiletá Pietersová se stala na rovinaté trati o délce 115 kilometrů překvapivou vítězkou poté, co trojice medailistek dotáhla až do konce více než půl závodu dlouhý únik.

Ve spurtu za to Nizozemka, která se letos stala mistryní světa na dráze v disciplíně madison, vzala 200 metrů před cílem a soupeřky nedokázaly zareagovat.

"Tohle je opravdu něco mimořádného, protože jsme tady velmi blízko od mého domova. Je to krásné vítězství," radovala se Pietersová, která pochází ze zhruba 35 kilometrů vzdáleného Haarlemu. "Byl to ale vážně moc těžký závod, k čemuž přispíval i vítr," dodala Pietersová.

Obhájkyni titulu se nedařilo

Dnešní zlato pro ni bylo v Alkmaaru již druhé po triumfu sestavy Nizozemska při premiéře smíšené štafety družstev v časovce. Němka Kleinová byla zase při všech svých vystoupeních na stupních vítězů. Ze smíšené štafety má stříbro a druhá byla rovněž ve čtvrteční časovce.

Obhájkyně loňského prvenství z Glasgow Italka Marta Bastianelliová skončila devatenáctá. Z českých závodnic se lépe vedlo ostřílené Machačové, jež dojela do cíle šest a čtvrt minuty po vítězce na 41. místě. Korvasová závod nedokončila.

Stejně jako ona dopadlo i pět z celkem šesti českých reprezentantů v závodě mužů do 23 let. Ve stejném čase jako vítězný Ital Alberto Dainese projel cílem na 27. místě Petr Kelemen. Stříbro získal Dán Niklas Larsen a bronz Estonec Rait Ärm.

V neděli uzavře evropský šampionát závod s hromadným startem elitní kategorie mužů. V 11:30 se vydá na 173 km dlouhou trať i sedmička Čechů Jan Bárta, Petr Hampl, Tomáš Kalojíros, Dominik Neuman, Michal Schlegel, František Sisr a Daniel Turek.

Mistrovství Evropy v silniční cyklistice v Alkmaaru (Nizozemsko):
Závody s hromadným startem:
Ženy (115 km):
1. Pietersová (Niz.) 2:56:03
2. Cecchiniová (It.)
3. Kleinová (Něm.) obě stejný čas
4. Wiebesová (Niz.)
5. Barnesová (Brit.)
6. Wildová (Niz.) všechny -25
...41. Machačová -6:17
Korvasová (obě ČR) nedokončila.
Muži do 23 let (138 km):
1. Dainese (It.) 3:08:53
2. Larsen (Dán.)
3. Ärm (Est.)
...27. Petr Kelemen všichni stejný čas,
T. Bárta, Otruba, Rotter, Sedláček, Tyrpekl (všichni ČR) všichni nedokončili.

Reklama