Hlavní obsah

López se na Vueltě vrátil do čela, etapu vyhrál Valverde

Mas de la Costa

Kolumbijský cyklista Miguel López se po sedmé etapě vrátil na Vueltě do červeného dresu lídra. K posunu do čela průběžného pořadí mu dnes stačilo třetí místo, závěrečný výšlap na Mas de la Costa vyhrál mistr světa Alejandro Valverde. Španělský šampion Vuelty z roku 2009 v těsném souboji porazil Primože Rogliče, bývalému slovinskému skokanovi na lyžích nyní patří druhé místo i celkově.

Kolumbijec López se vrátil na Vueltě do červeného dresu lídra. Sedmou etapu vyhrál Španěl ValverdeVideo: sntv

 
Článek

Společně s Lópezem přijel s šestisekundovým odstupem za nejrychlejší dvojicí další Kolumbijec a Valverdeho stájový kolega z Movistaru Nairo Quintana. Bývalý vítěz Vuelty i Gira se v závěrečném stoupání, kde na cyklisty čekal i takřka čtyřkilometrový úsek s průměrným desetiprocentním sklonem, opakovaně pokoušel o útok, všechny jeho nástupy ale soupeři zachytili.

"Drželi jsme si dobrý rytmus a v závěru jsme dokázali vybojovat vítězství. Věřil jsem si. Je před námi ještě dlouhá cesta, ale momentálně jsme silní," prohlásil devětatřicetiletý Valverde.

S odstupem 42 sekund za Valverdem, který oslavil 12. etapový triumf na Vueltě, dojel do cíle 183 km dlouhé trasy Polák Rafal Majka. Belgičan Dylan Teuns tempo nejlepších neudržel, nabral manko téměř deset minut a v červeném dresu si tak užil jen jeden den.

López nyní v průběžném pořadí vede před Rogličem o šest sekund. Valverde na třetí příčce ztrácí o dalších deset sekund víc, Quintana zaostává o necelou půlminutu.

"Udrželi jsme se v koncovce blízko. Budeme pokračovat krůček po krůčku. Není žádný důvod k obavám, ale ještě to bude dlouhé a bude to náročné," konstatoval López, jenž se do červeného dresu oblékne v letošním ročníku už potřetí.

Zdeněk Štybar dojel do cíle s odstupem více než 21 minut na 91. místě. Jediný český cyklista na letošní Vueltě figuruje v celkovém hodnocení na konci osmé desítky.

Další ztrátu zaznamenala stáj Education First poté, co dnes odstoupil Američan Tejay van Garderen, který se ve čtvrtek zapletl do hromadného pádu. Jeho kolegové Rigoberto Urán a Hugh Carthy závod vzdali hned po karambolu.

V sobotu by se ke slovu mohli opět dostat spurteři. Po etapách s náročnými závěrečným stoupáními peloton čeká převážně rovinatá 166,9 km dlouhá trasa s jediným vrcholem druhé kategorie.

Cyklistický závod Vuelta - 7. etapa (Onda - Mas de la Costa, 183,2 km):
1. Valverde (Šp./Movistar) 4:34:11
2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) stejný čas
3. López (Kol./Astana)
4. Quintana (Kol./Movistar) oba -6
5. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -42
6. I. Izagirre (Šp./Astana) -48
7. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates)
8. Aru (It./SAE Team Emirates) oba -51
9. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma) -1:07
10. Rodríguez (Šp./Euskadi-Murias) -1:20
...
91. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) -21:34
Průběžné pořadí:
1. López 28:19:13
2. Roglič -6
3. Valverde -16
4. Quintana -27
5. Majka -1:58
6. Pogačar -2:36
7. Chaves (Kol./Mitchelton-Scott) -2:52
8. Bennett -3:34
9. Kelderman (Niz./Sunweb)
10. Aru oba -3:36
...
79. Štybar -43:57

Reklama