Hlavní obsah

Van Vleutenová dotáhla dlouhé sólo na MS v cyklistice až ke zlatu

Mistryní světa v silničním závodě s hromadným startem se stala po dlouhém sólovém úniku Annemiek van Vleutenová. Zkušená Nizozemka si na šampionátu v britském Harrogate vyjela druhou medaili po bronzu z časovky. Nejlepší z trojice českých závodnic byla sedmatřicátá Nikola Nosková.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Annemiek van Vleutenová si jede v Harrogate pro titul mistryně světa v silničním závodu.

Článek

Van Vleutenová sice v úterý nedokázala zkompletovat zlatý hattrick v souboji s chronometrem po triumfech v Bergenu 2017 a loni v Innsbrucku, ale dnes si spravila chuť ve velkém stylu. Soupeřkám ujela ve třetině čtyřhodinového závodu na téměř 150 kilometrů a velké sólo dotáhla až do konce. Dala si tak předčasný dárek k brzkým narozeninám.

Ve věku 36 let a 355 dnů se stala nejstarší vítězkou silničního závodu na světovém šampionátu. Překonala dosavadní rekordní zápis legendární Francouzky Jeannie Longové-Ciprelliové, která vyhrála na MS 1995, když jí bylo 36 let a 341 dnů.

Až za dvě a čtvrt minuty po své krajance si dojela pro stříbro Anna van der Breggenová, která byla druhá i v časovce. Za dalších 13 sekund dorazila na třetím místě Australanka Amanda Sprattová.

Nosková ztratila na Van Vleutenovou pět a půl minuty. Jarmila Machačová obsadila 78. místo s mankem 19:13. Tereza Neumanová závod nedokončila.

MS v silniční cyklistice v Harrogate (Británie) - závod s hromadným startem:
Ženy elite (149,4 km):
1. Van Vleutenová 4:06:05
2. Van der Breggenová (obě Niz.) -2:15
3. Sprattová (Austr.) -2:28
4. Dygertová (USA) -3:24
5. Longová Borghiniová (It.) -4:45
6. Vosová (Niz.)
7. Bastianelliová (It.)
8. Moolmanová-Pasiová (JAR)
9. Brennauerová (Něm.)
10. Riveraová (USA) všechny -5:20,
...37. Nosková -5:31,
78. Machačová -19:13,
Neumanová (všechny ČR) nedokončila.

Reklama