Hlavní obsah

Závod Paříž-Nice pokračuje bez diváků, Schachmann udržel vedení

Chalette-sur-Loing

Německý cyklista Maximilian Schachmann uhájil po 2. etapě průběžné vedení v závodu Paříž-Nice, který se ode dneška odehrává bez diváků na startu a v cíli. Náročnou etapu o délce 166,5 km ovlivněnou větrem a deštěm vyhrál Ital Giacomo Nizzolo. Čeští jezdci Zdeněk Štybar a Roman Kreuziger vinou defektu a pádu ztratili.

Foto: Sport.cz

Caleb Ewan vybojoval na Tour Down Under druhé etapové vítězství (ilustrační foto)

Článek

Německý mistr Schachmann se ujal vedení v tradičním závodě díky nedělnímu triumfu a dnes dojel v hlavní skupině osmý. Jeho tým Bora-hansgrohe si brousil zuby na další etapové vítězství a sázel na jiného Němce Pascala Ackermanna, jemuž ve spurtu pomáhal bývalý mistr světa Peter Sagan ze Slovenska, ale úspěšnější byl ve finiši Kreuzigerův kolega ze stáje NTT Nizzolo. V průběžném pořadí je druhý 15 sekund za Schachmannem.

Čela pelotonu se dnes neudržel v neděli dvanáctý Štybar, jenž ve Francii startuje místo zrušených závodů v Itálii. Jezdce týmu Deceuninck-Quick Step postihl v závěrečné fázi defekt a dojel se ztrátou půldruhé minuty na 61. místě.

Dokonce na zemi skončil Kreuziger, jenž se zhruba 25 km před cílem dostal do kolize způsobené Kolumbijcem Nairem Quintanou. "Neměl jsem ani čas chytnout brzdy a šel jsem přes něj. Zničil jsem kolo a musel jsem čekat, než přijedou (doprovodná) auta," uvedl na facebooku Kreuziger, jenž etapu dokončil jako stý s odstupem tři a půl minuty.

Nad jeho pokračováním v závodě visí otazník, rozhodne se ráno po vyšetření. "Mám sedřené levé rameno, bolí mě ruka a záda. Uvidíme ráno, ale doufám, že budeme pokračovat v týmové práci, kterou jsme odvedli dneska," řekl třiatřicetiletý Kreuziger.

Závod končí v Nice v neděli a počínaje dneškem se odehrává "za zavřenými dveřmi". Kvůli opatřením proti šíření koronaviru ve Francii se nebudou moci tradičních ceremonií při startu a v cíli etap účastnit diváci. Závod už kvůli koronaviru přišel o účast sedmičky elitních týmů World Tour včetně Ineosu a obhájce loňského prvenství Egana Bernala z Kolumbie.

Cyklistický závod Paříž-Nice (WorldTour) - 2. etapa (166,5 km):
1. Nizzolo (It./NTT) 3:49:57
2. Ackermann (Něm./Bora-hansgrohe)
3. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo)
4. Politt (Něm./Israel Start-Up Nation)
5. Higuita (Kol./EF)
6. Würtz Schmidt (Dán./Israel Start-Up Nation) všichni stejný čas
...61.Štybar (ČR/Deceuninck-QuickStep) -1:25
100. Kreuziger (ČR/NTT) -3:37.
Průběžné pořadí:
1. Schachmann (Něm./Bora-hansgrohe) 7:22:06
2. Nizzolo -15
3. Stuyven -21
4. Higuita -23
5. Politt
6. Würtz Schmidt oba -25
...26. Štybar -1:50
63. Kreuziger -6:29

Reklama