Hlavní obsah

Štybar: Jsem lepší než vloni a chci to prodat

PRAHA

Být úspěšný na všech frontách. Takové jsou na startu nové sezóny plány české hvězdy světového cyklokrosu Zdeňka Štybara. „Podle výsledků testů jsem o deset procent lepší než vloni. Věřím, že to v závodech prodám,“ tvrdí jezdec belgické stáje Fidea.

Foto: Petr Horník, Právo

Český cyklokrosař Zdeněk Štybar

Článek

V minulé sezóně, jíž na závěr vyšperkoval ziskem stříbra na MS v Trevisu, byl celkově třetí v seriálu Superprestige, čtvrtý v GvA a pátý v konečném účtování Světového poháru. „Rád bych byl všude o stupínek lepší,“ přiznal dvaadvacetiletý borec, který už má za sebou dva závody v Belgii.

„První start nevyšel podle představ. Byl jsem třináctý. Hlavně kvůli problémům s kolem, které jsem musel během závodu několikrát měnit. Dostali jsme těsně před sezónou úplně nová kola a chvilku trvalo, než jsme s mechaniky vychytali nějaké detaily. Druhý závod už byl podstatně lepší,“ narážel na třetí místo z minulého víkendu v Neerpeltu. „Porazili mě jen Nijs a Wellens, forma je dobrá. Pro psychiku byl takový výsledek hned na začátku důležitý.“

O víkendu se Štybař představí v Uničově a Hlinsku

O víkendu čekají krosaře žijícího v belgickém Esenu dva starty v úvodních závodech domácího poháru Toi Toi cupu. V sobotu pojede v Uničově, v neděli v Hlinsku. „Mohl jsem jet ve stejném termínu i v Holandsku, ale chtěl jsem se taky ukázat doma, protože v Čechách už pak pojedu jen svěťák v Táboře a mistrovství republiky. Možná ještě závod v Podbořanech,“ vysvětlil Štybar.

Sezóna vyvrcholí na přelomu ledna a února mistrovstvím světa v nizozemském Hoogerheide, kam to má český reprezentant z Esenu necelých patnáct kilometrů. „Když jedu na trénink, skoro vždycky míjím trať. Před dvěma týdny už jsem tam zkoušel jezdit nějaké úseky v cílovém kopci. Rád bych, aby to tam dopadlo zase na bednu,“ prozradil. „Na druhou stranu je mistrák světa jen jeden závod v jednom dni a byl bych rád, aby mě lidi hodnotili podle výsledků v celé sezóně,“ dodal Štybar.

Na trať MS vyrazí s předstihem se svým trenérem Vojtěchem Červínkem. „Vždycky se nám osvědčilo, když jsme v dějišti šampionátu trénovali. Určitě něco vymyslíme i teď. Čeká se tam sice dost bahna, ale věřím, že se na to nachystáme co nejlíp. V létě měl Zdeněk zdravotní problémy, nemohl trénovat úplně podle představ, ale říkám si, že všechno zlé je pro něco dobré,“ uvedl Červínek.

Reklama