Hlavní obsah

Ballan urval po skvělém výkonu doma titul

VARESE

Ani Freire, ani Bettini, ani Valverde ani Boonen. Mistrem světa v silniční cyklistice se stal ve Varese domácí cyklista Alessandro Ballan. Jezdec stáje Lampre dosáhl v osmadvaceti letech životního úspěchu.

Článek

„Vůbec si ještě neuvědomuji, co jsem dokázal. Všichni počítali hlavně s Paolem Bettinim a najednou jsem mistr světa já,“ rozplýval se v cíli Ballan. „Okruh znám, takže jsem měl místo k útoku dobře promyšlené. Vsadil jsem na jednu kartu. Chytaly mě sice křeče, ale stálo to za to,“ popisoval šampión, který projížděl cílem s vyplazeným jazykem. Italský triumf podtrhl druhým místem ve spurtu skupiny uprchlíků Damiano Cunego, Davide Rebellin skončil čtvrtý. Hattrick překazil domácím borcům senzačně třetí Dán Matti Breschel.

Z trojice českých reprezentantů dokončil závod pouze Roman Kreuziger na 51. místě. Přijel ve skupině s Bettinim, Valverdem, F. Schleckem, Boonenem nebo Schumacherem. Schleck měl o zábavu postaráno ještě den před startem, když italská policie prohledala hotel, v němž lucemburská výprava bydlela. Rádoby senzacechtivá německá média totiž přišla, jako už tradičně v době šampionátu, se zaručenými zprávami o dopingu. Tentokrát si vzala na mušku Schlecka. Nikdo u něj samozřejmě nic nenašel a Schleck mohl startovat...

Kreuziger se cítil dobře a stačil rychlému tempu

Kreuziger se během 260 kilometrů cítil dobře, zrychlenému tempu ve druhé polovině závodu stačil z tria Čechů jen on. Raboň i Mareš slezli z kola. „Mrzí mě, že jsem chyběl ve skupině těch osmnácti lidí vpředu. Možná jsem to trochu nezvládl takticky. Jelo se mi fajn a věřil jsem, že s největšími favority dopředu dojedeme. Jenže Italové měli na čele tři lidi a úplně se přestalo šlapat. Bettini už to pojal jen jako rozlučku, ostatní taky rezignovali. A já neměl na to, abych nástup sjížděl sám,“ popsal Kreuziger.

Ballan zaútočil z vedoucí skupiny dva a půl kilometru před cílem. Vyrazil zezadu v době, kdy to nikdo nečekal. Italové, kteří závěr zvládli takticky na jedničku, nechali Ballana jet a ostatní neměli na to, aby jeho nástup zachytil.

Největším úspěchem Ballana byla dosud loňská vítězství na klasikách Kolem Flander a v Hamburku. Letos byl třetí na Paříž-Roubaix a vyhrál horskou etapu na Vueltě. „Tohle je ale nepřekonatelné,“ jásal v cíli italský mistr světa.

MS v závodu s hromadným startem (260,3 km):
1. Ballan 6:37:30, 2. Cunego (oba It.), 3. Breschel (Dán.), 4. Rebellin (It.), 5. Grivko (Ukr.), 6. Rodríguez (Šp.), 7. Wegmann (Něm.), 8. Pfannberger (Rak.), 9. Nuyens (Belg.), 10. Gesink (Niz.) všichni -3, ...51. Kreuziger -4:53, Mareš a Raboň (všichni ČR) nedokončili.

Reklama