Hlavní obsah

Češi řádili v Táboře: druhý Štybar, třetí Bína

TÁBOR

Skvěle skončil pro české barvy druhý závod Světového poháru cyklokrosařů v Táboře. Zdeněk Štybar a Martin Bína se dostali na stupně vítězů, když nestačili jen na belgického reprezentanta Nielse Alberta.

Článek

Albert, úřadující mistr světa do 23 let, potvrdil výtečnou formu z úvodu sezóny, v níž vyhrává jak na běžícím pásu. Přitom po prvním kole se motal až ve třetí desítce a nevypadalo to, že by měl promluvit do pořadí na čelních příčkách. „Brzy po startu se Holanďan Al zahákl řídítky za moje zadní kolo a ztratil jsem minimálně patnáct vteřin,“ popsal Albert.

Ale brzy už byl vpředu a v sedmém z devíti okruhů měl mírný náskok před ostatními. Do cíle přijel osamocen. „Moc jsem už nevěřil, že bych tady mohl vyhrát, o to větší mám radost,“ popsal jezdec týmu Palmans-Cras.

Štybar po sprintu udržel druhou příčku

Za ním se svedl velký boj o další příčky. Více sil měl Štybar, který najel do cílové rovinky jako druhý a toto umístění udržel s náskokem pár metrů před Bínou. „Je to super. Takový výsledek jsem potřeboval. Na vítězství jsem neměl, Niels byl jasně nejlepší,“ přiznal Štybar, který v Táboře vylepšil své loňské maximum, kterým bylo páté místo.

Jezdec Budvaru Tábor Bína se na domácí trati vytáhl. Před sedmi lety získal na stejné trati titul juniorského mistra světa, nyní vtrhnul po dvou ztracených letech znovu jako vlčák do cyklokrosu. Od začátku závodu byl vpředu, z Čechů hýřil největší aktivitou s Radomírem Šimůnkem. „Hlídali jsme si špici, v polovině závodu jsem se pokusil o nástup, ale nebyl jsem schopen odjet. I tak jsem s umístěním na bedně strašně spokojený. Po dvou zabitých letech je úžasný pocit vrátit se zase do špičky,“ řekl Bína.

Šimůnek skončil sedmý

Šimůnek nakonec skončil sedmý. „Věděl jsem, že nejsem ještě úplně v top formě. Tahle trať je hodně těžká, po čtyřech kolech už jsem v kopci pořádně cítil nohy. Závěr jsem jel srdcem a jsem rád i za to utrápené sedmé místo,“ řekl stájový kolega vítězného Alberta. „Momentálně má nejlepší formu ze všech,“ pochválil prvního muže táborského závodu.

Reprezentační trenér Petr Klouček zářil spokojeností, dva závodníci na stupních, to bylo možná nad očekávání. „Štybar jel velice chytře. Necpal se za každou cenu na špici a v závěru měl dost sil. Bína útočil od začátku a bylo vidět, že je na tom hodně dobře. Nepochyboval jsem, že vydrží. Velký závod zajel i Šimůnek a pochválit musím i desátého Ausbuhera, který startoval úplně zezadu,“ řekl Klouček.

SP cyklokrosařů v Táboře:
Muži: 1. Albert (Bel.) 1:02:10, 2. Štybar, 3. Bína (oba ČR) oba +8, 4. Nijs +11, 5. B. Wellens +15, 6. Pauwels (vš. Bel.) +18, 7. Šimůnek +36, 10. Ausbuher +1:00, 12. Dlask +1:01, 24. Kulhavý +2:28, 28. Kyzivát +2:51, 40. Zlámalík (vš. ČR) +4:19.

Reklama